A venit iarna si toata lumea pare dornica sa plece la munte. Nebunia de pe plaja se muta pe partiile de schi imediat ce prima zapada cade peste tara. Avand norocul ca teritoriul Romaniei sa fie format pe o suprafata de o treime doar din munti, e de mirare ca schiatul nu e deja sport national...
Fie ca alegeti Sinaia, Predeal, Busteni sau alte statiuni din Valea Prahovei, fie ca vreti o experienta in Maramures sau in alte zone muntoase din tara, distractia va fi maxima! Locuri de cazare sunt berechet, astfel ca daca v-ati decis sa incercati pentru prima data acest sport iubit peste tot in lume, iata cateva ponturi pentru a face din schiat o experienta de neuitat, de care sa profitati, incepand de acum, an de an!
1. Frici si asteptari
Schiatul seamana putin cu mersul pe bicicleta: nu iese din prima si fara cazaturi nu prea se poate. Asa ca puneti-va echipament special si de protectie pentru a va asigura ca prima tura pe partie nu este si ultima!
2. Incaltarile potrivite
Sunt foarte importante atat pentru a deprinde corect miscarile de schiat, cat si pentru a ramane cu toate oasele la locul lor. Pentru ca pe partie e frig, chiar daca faceti miscare, circulatia periferica poate avea de suferit. De aceea, e important ca incaltarile sa fie destul de largi incat sa va puteti misca degetele si destul de stramte incat piciorul sa nu alunece.
3. Ciorapi
Incaltarile de ski nu se pun peste piciorul gol sau peste ciorapi subtiri pentru ca, din pacate, claparii nu sunt dotati nici cu blana de oaie si nici cu centrala termica... Sunt destul de incomozi si de reci daca nu aveti la voi ciorapi speciali, termo-izolanti, ciorapi ce nu se inchiriaza. Inainte de a merge pentru prima tura de partie, faceti o vizita magazinelor de profil si luati doua perechi de ciorapi medii ca grosime. Daca sunt prea subitiri va vor ingheta picioarele, daca sunt prea grosi, veti transpira si apoi veti ajunge in situatia dinainte – picioarele vor fi sloi ca gheata!
4. Instructor
Daca vreti sa incercati marea cu degetul si sa va dati viteji ca ati invatat sa schiati de unii singuri, e posibil sa riscati mult. Evitati, in orice caz, zonele salbatice si partiile insuficient amenajate, cum ar fi cele din zona Busteni. In plus, alegeti o partie cu grad de dificultate scazut. Nu uitati ca pe partii sunt si copii de 6 ani care va pot face de rusine cu tehnicile lor de schiat sau va pot incurca foarte rau... De aceea, e bine sa aveti un instructor pentru ca va explica atat ce miscari aveti de facut, cat si ce sa faceti in anumite situatii (daca iti iese un copil in fata, daca esti gata sa cazi, daca iti pierzi betele etc).
5. Echipament
Daca puteti inchiria fara grija clapari, nu acelasi lucru se aplica si hainelor. Va trebuie neaparat costum de ski! Renuntati la ideea de a purta blugi sau materiale permeabile pentru ca sigur veti cadea si hainele ude nu vor fi aliatul dumneavoastra pe partie!
6. Vremea
Evitati sa luati prima lectie de schiat cand ninge din abundenta sau cand partia e intesata de oameni. In afara faptului ca vizibilitatea la distanta e mica, riscati sa nu puneti in aplicare ceea ce va spune instructorul (pentru ca scopul va fi cum sa ramaneti in picioare sau cum sa evitati oamenii care va ies in fata)... Totusi, nu faceti compromisuri alegand o partie mai putin populata si mai salbatica, riscul de accidente este mult mai mare!
7. Sustinatori
O galeria buna prinde bine la inceput! Gasca trebuie sa va incurajeze si sa va vanda ponturi, dar nu va bazati doar pe ei pentru a deprinde miscarile...
Nu in ultimul rand, pentru o vacanta reusita la schi este important sa va gasiti un loc de cazare cu un bun raport pret calitate. Ar fi de preferat sa va cazati cat mai aproape de partiile de schi, dar pentru aceasta veti plati un tarif mai mare decat la hotelurile sau pensiunile aflate mai departe. Totusi, daca pensiunea sau hotelul sunt prea departe, veti fi nevoit sa mergeti cu masina la partie si economia pe care ati facut-o la cazare se va duce pe parcare. Indiferent unde alegeti sa va cazati este nevoie sa va faceti rezervarea dim timp. viaRomania este un portal turistic unde puteti face rezervari atat direct la proprietari cat si prin intermediul agentiei de turism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu