De la mare la mic

De multe ori, atunci cand folosim termenul de comparare mare – mic, nu se anunta ceva de bine. De exemplu, daca un elev spune ca a luat o nota mai mica astazi decat ieri, parintii nu sunt prea incantati. Acelasi lucru se aplica si in domeniul financiar. Daca salariul devine mai mic luna aceasta decat luna trecuta, inseamna ca ceva nu functioneaza bine.

In continuare o sa vorbim despre ceva ce a ajuns de la mare la mic, chiar de la foarte mare la foarte mic. Insa, acest lucru nu este un motiv de tristete, ci dimpotriva, un motiv de bucurie si usurare pentru oameni.

Primul computer a fost realizat in Statele Unite. Anul lansarii acestui model a fost 1943 – 1945. Marimea era imensa si el cantarea peste 30 tone. Performantele lui erau de a face 5000 de operatii de adunare si scadere, fiind considerat cel mai performant sistem de calcul din acea vreme. Era de peste 1000 de ori mai rapid decat alte masinarii care efectuau aceleasi operatii matematice.

Astazi, dupa mai putin de 70 de ani de atunci, totul este diferit. De la dimensiuni gigantice si greutati cu multe zerouri, s-a ajuns la ceva ce poti transporta intr-un rucsac. De la 30 tone, la mai putin de 1 kg. Si de la performanta efectuarii a 5000 de operatii, la procesoare i7. Totul datorita evolutiei tehnologiei.

Nu intotdeauna cand auzim termenul de evaluare de la mare la mic este ceva ce aduce insatisfactie...cateoadata este chiar un lucru benefic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu