In afara de tarile lumii a treia, unde saracia deja e ceva obisnuit, multe tari europene au parti sau poate zone intregi in care saracia e noua ordine si noua religie. Oamenii se hranesc cu te miri ce, copiii n-au ce pune in gura cu saptamanile, mancarea e prea scumpa pentru a fi cumparata. Saracia este si mai grava cu cat apar probleme de sanatate, igiena precara, tot mai multe surse de infectii. Pe de alta parte, cand discutam despre saracie nu avem cum sa amintim si de o maniera diferita de a gandi, de un mod defecient de a rezolva anumite probleme banale, toate acestea ducand la aparitia unei stari economico-sociale precare tradusa printr-un trai greu si nesiguranta zilei de maine.
Recent cercetatorii au descoperit ca saracia afecteaza si creierul si duce la depresie si la modificari ale ADN-ului. Cu cat mediul in care se dezvolta adolescentii este mai sarac, cu atat elemente chimice periculoase se acumuleaza in creierul lor si afecteaza o gena legata de depresie. Cu cat amigdala, o parte din creier, este mai activa, cu atat sansele sa te trezesti cu depresie puternica sunt mai mari. Genele umane pot fi modificate si de factori externi sau de mediu, insa aceasta realitatea a saraciei care actioneaza la nivel genetic este una cat se poate de obiectiva. Ciudat este ca adolescentii care veneau din medii sociale mai sarace aveau niveluri mici de transport al serotoninei in jurul genei cu probleme. Activitatea crescuta a amigdalei inseamna si risc crescut de raspuns negativ la amenintari si riscuri percepute mai intens. Daca si istoricul familiar este unul dificil, sansele de a cadea in depresie cand trece adolescenta sunt si mai mari. In alta ordine de idei, alt studiu a aratat ca depresia constata la varsta copilariei poate avea urmari asupra dezvoltarii si a functionarii creierului tanar, amigdala jucand si ea iar un rol foarte important in tot acest proces.
De exemplu, daca un copil nu a avut ce mananca decat la doua zile, nu a putut sa-si cumpere ce vedea la alti copii, au aparut frustrari care s-au acumulat, creierul a devenit din ce in ce mai uzat la nivel psihic, anumite situatii au fost interpretate gresit din cauza acestei lipse de perspectiva. Saracia este un flagel foarte greu de eradicat care are nu doar componente socio-economice, ci si psihologice, politice, de unde si complexitatea unor studii pentru determinarea reteti perfecte pentru a scapa de saracie. Banii nu rezolva saracia de cele mai multe ori, sa ca se intervine pe alte cai pana la schimbarea unor mentalitati si obiceiuri, lucru foarte greu de obtinut pe termen lung si mediu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu