Daca ai de gand sa cresti o reptila sau o tarantula, atunci vei avea nevoie de un terariu, ca adapost pentru noul animalut. Un terariu este, pur si simplu, un recipient proiectat sa adaposteze plante mici sau animale, intr-un mediu controlat, astfel incat acele vietati sa aiba conditiile pe care le au intr-un habitat natural.
Terariul trebuie cumparat inainte ca reptila sa fie acasa. Acesta trebuie a fie in concordanta cu nevoile de mediu pe care le necesita animalul dorit. Unii serpi si soparle pot creste destul de mari si au nevoie de un spatiu maricel pentru a se putea deplasa macar putin si, de asemenea, au nevoie de anumite zone mai luminate si zone pentru a se ascunde, racori sau inota. Prin urmare, terariul trebuie ales in functie de cat de mare animalul de companie poate creste, nu in functie de dimensiunea pe care o are in momentul in care acesta este cumparat.
O mare atentie trebuie acordata faptului ca reptilele pot scapa. Astfel, recipientul ar fi bine sa aiba rame din lemn si o parte de sus foarte sigura. Pentru a exista si o securitate suplimentara, carcasa poate fi acoperita cu plasa de sarma sau cu un ecran. Unii recomanda chiar putina vaselina raspandita pe marginea de sus a incintei pentru a ajuta la oprirea unei eventuale evadari.
Caldura si lumina joaca un rol important intr-un mediu de viata optim pentru o reptila. Prin urmare, achizitionarea unor echipamente de iluminat si de incalzit specifice speciei sunt vitale. Daca te decizi sa echipezi terariul cu o banda de caldura, este important ca temperatura sa fie reglata de un termostat sau un reostat. Acest lucru va extinde durata de viata a produsului si va preveni orice arsuri accidentale. Totodata, daca reptilele necesita un mediu umed, incinta trebuie sa fie inchisa sus cu un capac, insa acesta va trebui sa aiba si cateva gauri prin care sa aiba loc ventilatia.
Terenul animalului de companie trebuie sa fie familiarizat cu ceea ce s-ar putea gasi in habitatul sau natural. Astfel, terariul poate fi amenajat cu materiale spongioase, umede, cu un substrat de nisip in care sa se poate faca sapaturi sau cu o zona unde sa se poata inota si usca, in functie de specia care va locui in asezamant.
Daca doresti sa creezi o imagine de fundal in partea din spate a terariului, pentru ca reptila sa se simti ca acasa, in natura, atunci poti decora rezervorul cu plante, crengi, pietre si alte obiecte adaptate speciei, insa, ai grija sa nu aglomerezi prea mult spatiul.
Acestea sunt, insa, doar elementele de baza pe care trebuie sa le ai in vedere in momentul in care vrei sa achizitionezi un terariu pentru o reptila. Exista mai multe specii de reptile si fiecare va avea propriile sale cerinte. Pentru ca aceasta sa creasca intr-un mediu cat mai sanatos si natural, este bine a te informezi in profunzime despre tot ceea ce tine de specia pe care vrei sa o achizitionezi, deoarece reptilele sunt niste vietati foarte sensibile si vulnerabile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu