Tratamentul melanomului malign a devenit multidisciplinar. Chirurgia ramane modalitatea principala de tratament, in special pentru boala locala/regionala. Radioterapia este folosita in principal pentru controlul recidivelor locale nerezecabile si al bolii metastatice. Imunoterapia adjuvanta si-a demonstrat eficienta in boala local avansata, prelungind supravietuirea si intervalul liber de boala. Chimioterapia si imunoterapia pot ameliora calitatea vietii si supravietuirea in boala metastatica. Totusi, in anumite situatii, cel mai bun tratament ramane cel suportiv.
In primele doua stagii, cel mai eficient tratament este cel chirugical. Se stie ca celulele tumorale pot fi prezente la distanta de cativa centimentri de marginea vizibila a tumorii primare. De aceea, acum peste 100 de ani, se recomandau excizii largi, cu o marja de siguranta in tesut sanatos de 3-5 cm. Ulterior, s-a observat ca rata recidivei locale depinde mai mult de grosimea tumorii decat de marginile exciziei chirurgicale.
Poate aparea si recidiva locala, si anume o tumora aparuta la o distanta mai mica de 5 cm de cicatricea postoperatorie. Recidivele locale trebuie considerate ca dezvoltandu-se din resturile tumorii primare; ele trebuie diferentiate de metastazele in trazit, care au origine limfatica si apar intre tumora primara si ganglionii limfatici regionali. Exista trei optiuni terapeutice: excizia chirurgicala, radioterapia externa si chimiopterapia regionala in conditii de izolare a membrului. Pentru bolnavii la care excizia chirurgicala nu este posibila sau la care leziunile au recidivat de mai multe ori, iradierea cu sau fara hipertermie adjuvanta este o optiune posibila. Prognosticul recidivelor locale este prost; majoritatea pacientilor vor dezvolta boala metastatica. Supravietuirea medie este de 3 ani.
Mergem mai departe, la stagiul 3 de manifestare al melanomului. Numai 35 - 40 % dintre pacientii care prezinta invazie ganglionara supravietuiesc la 5 ani, metastazele ganglionare indicand un risc crescut de metastaze la distanta. O parte dintre bolnavi pot fi insa vindecati prin limfadenectomie sau limfadenectomie plus imunoterapie adjuvanta. Pentru cei ce nu pot fi vindecati se poate asigura tratament paliativ eficient.
La pacientii care prezinta afectare ganglionara clinica trebuie efectuata, pa langa excizia tumorii primare, disectia totala a ganglionilorn regionali. Aceasta procedura poate vindeca pana la 20 ? 40 % dintre bolnavi. Totusi, chirurgia joaca un rol limitat in managementul metastazelor in tranzit. Din acest motiv, se apeleaza la radioterapia externa, chimioterapie sau imunoterapia adjuvanta.
Administrarea de interferon determina o crestere statistic semnificativa a supravietuirii pacientilor, dar in doze mari el poate produce efecte adverse precum sindrom pseudogripal (frisoane, febra), greata si varsaturi, astenie, depresie. Si totusi administrarea unor doze mai mici, desi diminueaza intensitatea reactiilor adverse, nu este suficienta pentru tratarea pacientului.
Asadar, depinde foarte mult de pacient care este tratamentul de care are nevoie, in functie de istoricul sau medical, de stagiul in care se afla melanomul si de progresul bolii. Recomandarea mea ar fi consultarea unui cabinet dermatologic, pentru stabilirea unui prognostic si pentru inceperea imediata a tratamentului (spre exemplu, clinica Top-Derm Uni este o alegere buna, institutie condusa de Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, in Bucuresti).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu