Baricanda dintre Kuweit si Irak. Dupa invadarea in 1990 a Kuweitului de catre Irak si razboiul condus de USA desfasurat in apropiere, Natiunile Unite au stabilit o zona demilitarizata intre aceste doua tari. In 1993, Kuweitul a inceput constructia unei frontiere de aparare de 193 kilometri lungime, baricada dintre Kuweit si Irak. Prima sa versiune a fost un sistem de baricade si transee, cu peste 1 milion de mine care asteptau sa faca cat mai multe victime. Multe mine erau puse de fortele irakiene in 1990. In 2004, Kuweitul a anuntat construirea unui zid aditional din otel de-a lungul frontierei.
In 2005, irakienii s-au plans ca zidul le distruge proprietile si constructia lui s-a oprit pe moment. In acelasi an, USA a comandat gauri in baricade pentru a putea trece tancuri. Natiunile Unite s-au autosesizat si au acuzat USA de incalcare a acordului de demilitarizare. Mai tot timpul Irakul si Kuweitul nu s-au inteles. Chiar si dupa castigarea independentei Kuweitului, regimul Saddam Hussein a considerat Kuweitul parte din Irak, de unde si ilegalitatea baricadei.
Bariera de la frontiera dintre Malaezia si Thailanda. Intinsa pe 505 kilometri, din Strait, Malacca in Golful Siam, bariera dintre Malaezia si Thailanda a delimitat teritoriul controlat de britanici al Statelor Malay si Regatul Thai, in baza unui tratat din 1909. Astazi frontiera e controlata de Malaezia si Thailanda. In 1965, ambele tari au format Regional Border Committee, un comitet care supraveghea securitatea de la frontiera-era un raspuns clar la insurgenta comunista. In 1970, ambele tari au construit bariere de-a lungul granitei pentru a se proteja. In 1991, Malaezia a anuntat ca va construi un zid de beton pe 96 de kilometri lungime, separand statul Kelantan de Thailanda. Ideea era diminuarea activitatii criminale in zona frontierei, insa in spatele ei se ascundeau neintelegeri in privinta dreptului de pescuit si miscari separatiste islamiste violente.
In 2007, prim-ministrul Thailandei a sustinut sus si tare ca vrea iarasi bariere, iar in 2013, Malaezia a anuntat ca iar construieste un zid, cu aprobarea Thailandei, de-a lungul raului Sungai Golok, care separa Kelantan de provincia Narathiwat. Oamenii vor fi mutati si asezarile ilegale distruse. Anul acesta, din cauza cazurilor tot mai multe de trafic cu carne vie si violentelor puternice din zona, barierele vor fi refacute si upgradate pentru a spori securitatea si siguranta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu