Se spune ca orice fel de mancare bun trebuie sa fie insotit si de o bautura de calitate, pe care nu trebuie sa o uiti, sa fie unica, echilibrata, in ton cu bunatatile servite. De cand a fost descoperita fermentatia si alcoolul a intrat in viata oamenilor, bauturile au cunoscut tot felul de variatiuni, de la modul de preparare pana la cromatica si gust.
In toata lumea exista la ora actuala sute, daca nu mii de bauturi facute din cele mai inedite ingrediente, gata sa fie savurate la ocazii speciale sau in intimitatea caminului, in orice zi. De multe ori insa, excentricitatea si nevoia de a iesi in evidenta a producatorilor, goana dupa profit si o notorietate cat mai mare au determinat multe firme si restaurante sa-si inventeze propriile bauturi alcoolice. Ele depasesc uneori orice imaginatie, atat in ceea ce priveste sumele de bani pe care trebuie sa le dai pentru un pahar din licoarea magica, cat si in ceea ce priveste componenta acestora.
Incepem aventura printre bauturile bizare pe care mintea umana le-a putut inventa oprindu-ne in China sau Coreea, unde doriti. Indiferent unde mergem, putem fi serviti cu un vin excelent. Pana aici, nimic deosebit. Chelner, doua cupe, te rog! Detaliul care va va intoarce stomacul pe dos si va va face sa ii lasati de inteles chelnerului ca mai poate astepta este legat de ce mai contine vinul respectiv: pui de soarece. Desi este absolut dezgustator, vinul e folosit pe post de tonic si medicament pentru boli de ficat si respiratorii. Soriceii, saracii, sunt inecati in vinul de orez si lasati acolo sa fermenteze vreme de 12 luni. Merveilleux! Si ca sa ramanem tot in China, ba chiar si in Vietnam, putem servi vin – da, tot vin, au ce au cu vinul, ciudat – cu serpi veninosi, cobre, lasati la fermentat cateva luni. Daca se amesteca si sangele sau cu vinul, cu atat mai bine, bautura e si mai buna si poate fi utilizata pe post de medicament.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu