Islanda, asa cum nu ti-ai inchipuit-o niciodata

Razboiul codurilor. Inca din 1950, islandezii au fost intr-un conflict permanent cu britanicii in privinta folosirii apelor teritoriale islandeze pentru pescuit. In Islanda, industria pescuitului este foarte importanta si esentiala pentru asigurarea hranei.

Razboiul codurilor a inceput in 1958, cand islandezii s-au gandit sa largeasca zona de excluziune din jurul teritoriului lor-zona unde alte tari nu aveau voie sa pescuiasca. Guvernul britanic si-a trimis fortele navale sa-si protejeze pescarii, insa s-a ajuns inevitabil la impuscaturi si scufundari de vase de pescuit. Intelegerea diplomatica a functionat si britanicii au incetat cu represaliile. Peste ani, islandezii au marit aria de excluziune de la 6.5 kilometri la 320 kilometri. Energie vulcanica. Islanda are foarte multi vulcani activi si energie pe masura. Multe tari ar fi ingrozite sa stea aproape sau pe un vulcan activ, insa Islanda s-a folosit de forta naturii dezlantuite pentru a produce energie. 85% din energia produsa in Islanda provine din resurse regenerabile, jumatate din ea fiind din surse geotermale. Inainte de fi folosite pentru producerea energiei, sursele geotermale au fost folosite doar pentru apa lor fierbinte si pentru incalzire. O utilizare comuna este incalzirea bazinelor de inot-sunt peste 150 de bazine de inot publice, incalzite de activitatea vulcanica si caldura degajata. Inima pufinilor. Pufinii sunt niste pasari de talie mica, cu pene albe si negre-arata ca niste pinguini-pasari. Gordon Ramsay a intrat in gura aparatorilor animalelor dupa ce a mancat inima unui pufin mort in timpul showului sau „The F Word”. In Islanda inima de pufin e o delicatesa, iar pufinii sunt mancati tot timpul pe la restaurante-cum sunt la noi si porumbeii. Ramsay a fost salvat de media si nu a fost acuzat de nimic, pentru ca avea tot dreptul sa manance inima pasarii-desi e cam brutal daca te gandesti la cat de simpatica si nevinovata e biata pasare… Brennivin. Islandezii sunt cunoscuti pentru pasiunea lor pentru mancarea ciudata, insa ciudatenia se extinde si dincolo de bucatarie. Pe langa sutele de kilograme de Coca

Cola baute anual-mai mult decat orice natiune de pe planeta, chiar si de americanii obisnuiti cu asa ceva, ei mai beau si Brennivin. Brennivin este un fel de rachiu distilat din cartofi. Pana aici nimic asa de scarbos, insa se adauga seminte de chimen, care dau un gust execrabil bauturii traditionale. In restaurante, se consuma alaturi de un hakarl, rechin fermentat (iac!) si asta pentru ca Brennivin ti se pare extraordinar dupa ce ai luat o portie de rechin fermentat care-ti intoarce tot stomacul pe dos. Brennivin se bea doar cand islandezii vor sa impresioneze turistii si sa le dovedeasca cam cum e treaba cu radacinile lor islandeze…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu