In general, metalele nu prea ne sunt pe plac, dar ne ajuta sa ne confectionam fel de fel de lucruri, sa reparam altele. Pentru metale, apa e ca aghiasma pentru Cel Necurat: daca dai cu apa pe ele ruginesc, coclesc, si pana la urma sunt bune de aruncat. Cel mai spectaculos tip de metal creat vreodata in laborator este departe de a fi unul obisnuit. Hidrofob prin excelenta, metalul conceput de cercetatorii unei universitati de top, reuseste sa transforme picaturile de apa in niste sfere care joaca pur si simplu pe metal ca mingea de tenis de camp pe zgura.
La microscop, proprietatile inedite sunt si mai evidente, in sensul ca apa pur si simplu sare inapoi de unde a picat pe metal. Fara sa foloseasca nicio substanta chimica pentru invelis, oamenii de stiinta au implementat cu ajutorul laserelor o nanostructura pe metal prin care au schimbat complet proprietatile metalului. Descoperirea revolutionara ar fi foarte buna de implementat in industria aviatica, unde avioanele nu vor mai avea probleme cu inghetul si depunerea de gheata pe aripi, dar si in industria producatoare de telefoane mobile si gadgeturi de ultima generatie, unde carcasele sau invelisurile nu se vor mai uza la apa. Si industria producatoare de masini poate profita de pe urma acestei descoperiri, introducand metalul in linia de fabricatie a caroseriilor.
Secretul din spatele metalului e legat de proprietatea de a fi hidrofob, adica apa nu adera pe suprafata sa. Laserul nu a facut decat sa creeze niste santuri in nanostructura, de unde si texturile diferite si aspectul unui lotus.
Un alt avantaj este ca materialul se curata singur, energia kinetica a materialului fiind foarte mare, proprietate care permite apei sa sara inapoi. Practic este vorba de efectul de lotus si de lipsa aderentei pe suprafata a picaturilor de apa. Obiectele care vor fi facute din acest metal nu se vor coroda, nu vor ceda la frecare si nu vor permite microbilor sa se „ataseze” de suprafata metalului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu