La ce pericole ne supunem cand spalam rufele cu detergenti obisnuiti si nu cu cei bio?

Desi detergentii care au in componenta substante chimice nu sunt toxici, cel putin nu la nivel oficial, pericolul la care se expun adultii si copiii este enorm. Cei mai afectati de efectele nocive ale detergentilor obisnuiti sunt copiii, care ajung sa faca astm si dermatite puternice, alergii, iritatii grave.

Detergentii bio folosesc enzime pentru a putea sa patrunda adanc in fibra tesaturii si sa indeparteze murdaria. Temperatura de spalare si cea la care detergentii pot indeparta petele dificile e sensibil mai scazuta decat in cazul altor produse, undeva sub 40 de grade Celsius. Enzimele folosite in detergentii bio sunt de diferite tipuri, pot degresa foarte bine hainele sau suprafetele pe care sunt folosite, nu ataca pielea si nu degaja substante volatile la contactul cu apa. Spre deosebire de ei, detergentii non-bio folosesc substante chimice care se bazeaza pe apa fierbinte pentru a porni reactiile necesare eliminarii petelor, fiind foarte dure cu tesaturile sau materialele si suprafetele pe care ajung.

Parfumul si penetrarea chimica a tesaturii ii transforma in niste bombe cu ceas pentru piele si pentru organismul uman, in special pentru copii, a caror sensibilitate la substante puternice este crescuta. In cazul folosirii detergentilor chimici pot aparea alergii, de la miros sau agentii de curatare, simptome ale astmului, cancerului, la copii si adulti sau probleme de infertilitate, la adulti. Rezistenta la antibiotice a virusilor creste si ea. Putina lume stie ca inalbitorii optici din detergenti sunt pe primele locuri in ceea ce priveste gradul de afectare al pielii. De ce? Odata ajunsi sa ne expunem la soare, pielea incepe sa se irite excesiv, apar mancarimi, eczeme si usturimi, iar disconfortul provocat de aceste manifestari zadarniceste orice incercare de a ne bucura de o viata tihnita. O alta substanta foarte periculoasa din detergenti, LAS-ul, provoaca si ea iritatii foarte grave daca exista un contact prelungit.

La fel de severe sunt si manifestarile dermatologice provocate de nitratii si parfumurile sintetice din detergentii obisnuiti. Straturile de suprafata ale pielii se degradeaza treptat daca vin in contact cu resturile de detergent care nu dispar din tesatura dupa clatire – masinile de spalat moderne au cicluri prea scurte de clatire, de obicei recomandandu-se o clatire in plus sau doua pentru siguranta. Cele mai des intalnite forme de manifestare a reactiilor la compusii chimici din detergenti sunt dermatitele, manifestate prin piele uscata, inrosirea pielii, mancarimi, formarea de cruste, basici, bubite. Un alt inamic ascuns al pielii pe care-l gasim in detergentii obisnuiti este ftalatul, compus ce afecteaza iremediabil sistemul endocrin, patrunzand in sange prin piele, si de acolo la organe vitale. De aici si aparitia obezitatii si afectiunilor congenitale. Uneori, au fost intalnite si reactii radicale la astfel de substante, precum Alzheimer si Parkinson. SLS-ul se afla si el pe lista neagra din cauza dizolvarii uleiurilor de pe piele si modificarii proteinelor acesteia, dar si favorizarea aparitiei cancerului si infertilitatii masculine.

Ca sa nu mai amintim de surfactantii anionici, a caror spuma e foarte otravitoare chiar si in concentratii mici – este afectat creierul si sistemul nervos, chiar ficatul, rinichii, apare coroziunea pielii. De asemenea, orice afectiune precum eczeme, psoriazis va fi exacerbata la contactul cu aceste substante chimice daunatoare. Revenind la copii, a caror piele e foarte sensibila si fina, trebuie precizat ca detergentii bio sunt de preferat in locul celor obisnuiti, pentru ca sunt hipoalergeni si nu contin parfumuri chimice – provoaca iritatii ale cailor aeriene si ale ochilor, fiind 100% din plante. Cei mai buni sunt detergentii lichizi si de tip gel, care se clatesc foarte usor de pe haine si se dizolva imediat in apa fierbinte, recomandata la spalarea oricaror rufe ale celor mici – minim 40-60 de grade Celsius. Pielea sensibila este protejata in permanenta in timpul utilizarii detergentilor bio si asta pentru ca substantele folosite sunt 100% naturale, care nu deregleaza sistemul endocrin si nici nu provoaca nicio afectiune severa la nivel dermatologic. Pentru cele mai bune produse din aceasta gama, calitative si 100% naturale exista site-ul http://bio-cleaning.ro, magazin online care se ocupa de comercializarea de produse bio si detergenti bio testate si in conformitate cu cele mai inalte standarde de productie de pe piata. De aici puteti sa va achizitionati detergentul automat lichid bio Friendly Organic din plante, cu musetel si lavanda. Hipoalergenic si cu un PH neutru, detergentul lichid bio nu irita pielea, curata foarte bine hainutele micutului dvs., iar hainele se clatesc rapid si usor.

Balsamul poate fi omis la folosirea acestuia, extrasul din nuca de cocos fiind un emolient natural care face rufele moi si catifelate. Pentru a-l rasfata pe cel mic puteti opta si pentru detergentul bio natural cu esenta de magnolie de la http://bio-cleaning.ro, dar si pe cel fara miros. Hainele din lana, matase, delicate, pot fi spalate cu detergent lichid ecologic automat cu ulei esential de lavanda. Detergentii bio de la http://bio-cleaning.ro nu genereaza spuma foarte multa, nu au betaina in continutul lor, deci nu irita pielea deloc, sunt termosenzitivi, fiind eco-friendly. In cazul spalarii manuale se poate folosi sapun eco cu musetel si lavanda, ideal pentru spalarea manuala sau automata pana la temperaturi de 90 de grade Celsius.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu