Neinlocuirea rolelor de hartie igienica. Pe o scala a celor mai grele lucruri de facut, inlocuirea rolelor de hartie igienica se afla undeva la finele listei. Cu toate astea, multi dintre noi avem probleme in a duce la bun sfarsit aceasta sarcina simpla, desi nu ne propunem in vreun fel sa iesim in evidenta cu asta. De ce se intampla lucrul asta? Cercetatorii de la universitatea din New York au ajuns la concluzia ca nu e vorba de lenea noastra, ci de faptul ca inlocuirea rolei de hartie igienica nu prea e un stimulent bun si nu ofera nici un fel de recompensa intrinseca individuala. Pe acelasi nivel se situeaza si ducerea gunoiului si spalarea vaselor, care sunt foarte obositoare, plictisitoare si nemotivante, insa cel putin acestea din urma ne dau satisfactia de a tine lucrurile curate si igienizate permanent.
Si schimbatul rolelor de hartie igienica poate sa faca lucrurile sa fie un pic mai bune, mai curate, insa ce daca se intampla asa ceva? Conform psihologilor americani, pentru ca un om sa indeplineasca o anumita sarcina la timp si rapid, ea trebuie sa indeplineasca trei nevoi psihologice: competenta, autonomia si corelarea. Muncile casnice trebuie sa fie suficient de provocatoare ca sa ne faca sa ne simtim competenti atunci cand le ducem la bun sfarsit. Ar trebui sa ne dea senzatia ca avem un oarecare control asupra a ceea ce facem si sa ne creeze iluzia ca ne imbunatatim relatia cu cei dragi. Aceasta teorie poarta denumirea de teoria autodeterminarii.
Treburile casnice ne pot satisface doar sudarea legaturii cu cei dragi, nimic mai mult. Sa iti inchipui ca poti pune sotul sau sotia sa schimbe mereu hartia igienica de la baie este o cauza pierduta. Singura modalitate prin care cineva ar putea sa faca asa ceva este sa tina prea mult la persoana draga si sa fie prea respectuos sa o refuze.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu