Cuvintele dor

Cred ca fiecare am auzit fraza aceasta cel putin o singura data in viata. Va dau un exemplu: mergeam spre casa, intr-o zi de joi, iar atunci cand am trecut pe langa un parc am vazut doi copii care se certau. Se pare ca erau frati, iar bunica lor incerca sa ii impace. La un moment dat, unul dintre ei i-a spus celuilalt, plin de furie ,,Tu nu mai esti fratele meu! Esti un prost!”. In acel moment, celalalt copil a inceput sa planga, sa urle si a facut o adevarata scena care a atras privirile tutuor persoanelor din jur. Atunci, bunica lor le-a spus amandurora” Copii, voi veti fi frati pana la sfarsitul lumii, pana cand totul se va termina.

Nimic nu poate schimba asta. Prin vene va curge acelas sange, aveti aceasi mama si acelas tata!”. Apoi, resemnata, cu un zambet sincer pe chip, batrana s-a intors spre copilul care isi “renegase” fratele” Dragul meu nepot, te rog sa-ti amintesti intotdeauna de acum incolo ca unele cuvinte dor extrem de tare. Ai grija la ceea ce spui si mereu gandeste de doua ori inainte sa faci o afirmatie care ti-ar putea schimba viitorul.”. Ei bine, acea batranica are perfecta dreptate. Cuvintele, mai ales spunse din partea unor persoane apropiate, dragi, dor tare mult. Un simplu ,,Lasa-ma in pace” spus de o mama grabita il poate afecta pe copil astfel incat sa se interiorizeze si sa nu mai comunice cu parintii. De asemenea, este foarte importat modul in care le vorbim micutilor. Degeaba incercam sa-i facem sa inteleaga ca un lucru nu este bun daca ridicam tonul si parem superiori fata de ei. Copilul este o minune si trebuie trata ca atare. Lor trebuie sa le vorbesti calm, sa-i faci sa simta ca esti la nivelul lor in acel moment, ca nu esti cu nimic mai special decat ei si, cel mai important, trebuie sa le vorbesti din suflet si sa iti impregnezi cuvintele cu multa iubire. In felul acesta, copilul va coopera si va intelege mult mai bine ceea ce vrei sa-i transmiti. Un alt mediu in care cuvintele pot rani este scoala.

Zilnic, in sute de scoli, elevii se jignesc unii pe altii si isi adreseaza cuvinte injurioase, iar de aici pana la cearta si bataie nu mai e decat un mic pas. De cate ori nu am auzit copii care pun etichete neadevarate altora:,, Uite-te la el ce sarac e”, ,, Ce proasta esti” sau ,, Esti foarte gras, nu ma joc cu tine”. Va dati seama cum se simt copii etichetati, de fapt, jigniti? Va dati seama ce e in sufletul lor? 90% dintre ei vor ajunge ca la varsta adolescentei sa fie complexati, sa se subestimeze si sa nu aiba deloc incredere in fortele proprii. De ce? Pentru ca in zilele noastre copiilor nu le mai este spus faptul anumite cuvinte, folosite poate in joaca, ii lovesc in plin pe altii si le provoaca dureri interioare. Dar sa nu credem ca doar copii sunt afectati de cuvinte. Multe persoane adulte ajung la certuri de nedescris datorita unui cuvant spus aiurea. De altfel, de aici pot aparea probleme in relatia de cuplu, probleme grave de comunicare, iar despartirea va fi inevitabila. Cuvintele sunt mai puternice decat ne putem noi imagina.

Un cuvant spus atunci cand trebuie ii poate schimba total ziua unei persoane, facand-o sa se simta mai sigura pe ea si cuprinzand-o apoi o stare de beatitudine. Dar, sa nu uitam ca si daca un cuvant este spus din rautate si in necunostiinta de cauza, persoana caruie i-a fost adresat acel cuvant poate instantaneu sa-si schimbe starea de spirit si sa se simta infrerior, indurerat, neapreciat la adevarata lui valoare. Asa ca ar trebui sa fim mai atenti la felul in care vorbim, la propriul comportament si, cel mai important, sa ne alegem foarte bine cuvintele inainte sa le rostim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu