Cine-a pus carciuma-n drum, ala n-a fost om nebun spunea o melodie la moda care si-a pastrat savoarea pana-n ziua de astazi. Bem la necaz, bem la bucurie, bem ca sa uitam de probleme, bem ca sa ne simtim bine, bem. Oamenii care spun ca nu au pus in gura un strop de alcool toata viata mint. Organismul uman are nevoie din cand in cand de substantele din alcool, fie el vin sau bere sau tuica. Alcoolul este de foarte multe ori vazut ca un pericol pentru organism daca e consumat cu regularitate si in cantitati mari. Poate duce la tulburari de concentrare, la probleme cu sistemul circulator, cu ficatul, la confuzie si la accidente nedorite.
In cantitati mici, anumite tipuri de bauturi alcoolice sunt bune pentru organism-de exemplu, un pahar de vin consumat la fiecare masa principala face foarte bine sistemului circulator. Un studiu recent facut de americani, cunoscuti pentru ideile lor traznite pe care vor sa le abordeze din diverse perspective, a dovedit ca un consum regulat de alcool in cantitati limitate poate preveni decesul prematur, motivul pentru care mor anual zeci de oameni de toate varstele. Timp de 20 de ani, americanii au monitorizat obiceiurile unor indivizi cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani, implicand si factori precum practicarea unor activitati fizice si statutul socio-economic. La final, concluziile au aratat ca persoanele care nu beau deloc alcool aveau un risc crescut de a deceda subit, cei care consumau cu moderatie prezentau totusi risc ridicat, in vreme ce indivizii care beau cu moderatie si regulat nu mai mult de trei pahare pe zi aveau cel mai mic risc de deces prematur. In timpul studiului, din cei peste 1800 de indivizi supusi observatiei, doar 41% dintre cei care beau cu moderatie au murit, spre deosebire de aproape 70% dintre cei care nu beau deloc. Cei care beau alcool mai mereu au avut o rata a mortalitatii de 60%. Dar de unde pana unde bautura ne poate feri de moartea prematura? Se stie ca alcoolul e un fel de lubrifiant social, iar un comportament social este foarte benefic pentru sanatatea noastra fizica si psihica. In plus, s-a descoperit si o legatura directa intre lipsa de alcool consumat intr-o anumita perioada si depresie.
Iarasi, este cunoscut ca alcoolul ne ajuta sa iesim cumva din stari proaste si ne da o stare de bine, asemanatoare celei resimtite in urma consumului unui drog usor. Acum depinde si ce bauturi sunt consumate. Studiul nu precizeaza clar daca e vorba de consumul moderat de bauturi tari sau de bauturi mai soft. Este evident insa ca daca se consuma votca sau cognac rezultatele pot sa fie dezastruoase iar bolile de ficat pot sa fie printre principalele cauze ale deceselor, pana la moartea prematura.
Diferitele bauturi au continut diferit de alcool si contin si altfel de constituenti rezultati in urma proceselor speciale in urma carora rezulta bautura ca atare. De aici si interpretarea diferita a studiului daca tinem cont de diversele tipuri de bauturi pe care oamenii le consuma de-a lungul vietii sau a perioadelor pe care le traverseaza. Rezultatele studiului nu trebuie privite ca absolute, in sensul ca, la fel ca in orice studiu, exista si anumite cazuri in care chiar daca se consuma alcool mai mult si cu moderatie, moarte prematura intervine pe fondul unor afectiuni ascunse sau a unei predispozitii genetice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu