Sirop pentru tuse mai toxic ca niciodata

Povestea din spatele produsului e cea mai tragica si din punctul de vedere al raspandirii, si din cauza tipului de pacienti infectati: pacienti bolnavi din Lumea A Treia. Totul a inceput cu productia de medicamente sintetice in China, unde glicerina, una dintre principalele substante din siropul de tuse, a fost inlocuita cu o chimicala dulce, dar mortala numita dietilen glicol pentru a face ceva economii. Dietilen glicol este un solvent industrial si unul dintre ingredientele principale din... antigel! Cand e ingerat, dietilen glicolul duce la blocaj renal, paralizie, organele cedeaza unul dupa altul si survine decesul in chinuri groaznice.

Cu cateva zeci de ani in urma, medicamentele pe baza de dietilen glicol au dus la 100 de decese in SUA, ceea ce a dus la o serie de reguli clare aplicate in procesul de productie. Insa in tarile sarace era deja folosit de peste 20 de ani in diverse siropuri si medicamente. Au avut loc opt otraviri in masa, numai una din Panama a dus la 365 de morti. Mii de oameni au murit atunci fara sa stie de ce. Dietilen glicolul a aparut prima data in Bangladesh in 1992, cand micutii au murit dupa ce li s-a dat sirop contrafacut. Mai tarziu, altii 88 de copii au murit in Haiti. Toate produsele toxice veneau din delta Yangtze, zona chimica, cum e denumita, iar dietilen glicolul e vandut in loc de glicerol. In multe cazur s-au facut inspectii, insa nimeni nu a descoperit adevarul. Cei care produceau medicamente nu erau nici macar licentiati. Insa ca sa faca ceva bani in plus toti producatorii inchideau ochii.

Dupa ce cumparau produsele companiile le certificau cu certificate false si le dadeau distribuitorilor. In 2007 s-au raportat 440 de operatiuni de contrafacere care au fost stopate. Aceste eforturi depuse de autoritati s-ar putea sa fie suficiente pentru a evita astfel de tragedii in viitorul apropiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu