Ce sunt si ce avantaje au peretii de diafragma

Peretii de diafragma sunt structuri din beton armat, construite in-situ, panou cu panou. Acest gen de pereti ajung in general pana la adancimi mari, uneori chiar pana la 50 de metri adancime, folosindu-se astfel metoda excavarii mecanice.

Peretele de diafragma este un zid continuu, construit in pamant pentru a facilita anumite activitati din domeniul constructiilor.

Astfel, se folosesc pereti de diafragma ca pereti de sustinere, ca masura de precautie pentru a sustine excavarile la adancimi mari, ca ziduri definitive pentru subsoluri sau alte structuri underground (tuneluri sau puturi), ca structuri de separare intre facilitati majore subterane, sau ca forma de fundatie.

In general, pasii pentru a realiza pereti de diafragma sunt urmatorii: trasarea peretilor, excavarea santurilor pentru peretii de diafragma, aplicarea de pasta de bentonita ca suport pentru laturile zonei excavate (bentonita este o argila cu o capacitate speciala de a se gelifica atunci cand este amestecata cu apa, astfel incat poate face o presiune suficient de mare incat sa retina solurile verticale), adaugarea armaturii si apoi a betonului pentru realizarea peretilor.

Avantajele peretilor de diafragma sunt numeroase, iar dintre acestea cele mai importante sunt:
  • Procesul de construire a peretului este relativ silentios si produce vibratii mici.
  • Zidul poate fi construit la adancimi mari.
  • Ofera sprijin temporar in timpul excavarilor.
  • Peretii ofera o buna izolare la apa, avand un efect minim asupra structurilor adiacente.
  • Sunt foarte potrivite pentru soluri instabile, sub nivelul apei.
  • Peretii de diafragma servesc atat ca zid exterior pentru subsoluri, cat si ca fundatie pentru structurile superioare.
  • Pentru subsolurile adanci, peretii de diafragma sunt mai economici.
  • Timp redus de construire.
Ca unic dezavantaj se retine faptul ca peretii de diafragma nu sunt o solutie foarte economica atunci cand vorbim despre subsoluri mici si proiecte particulare. Insa pentru proiecte mari, astfel de pereti sunt o solutie foarte buna si folosita la un nivel foarte extins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu