Pentru prima data la schi

A venit iarna si toata lumea pare dornica sa plece la munte. Nebunia de pe plaja se muta pe partiile de schi imediat ce prima zapada cade peste tara. Avand norocul ca teritoriul Romaniei sa fie format pe o suprafata de o treime doar din munti, e de mirare ca schiatul nu e deja sport national...
Fie ca alegeti Sinaia, Predeal, Busteni sau alte statiuni din Valea Prahovei, fie ca vreti o experienta in Maramures sau in alte zone muntoase din tara, distractia va fi maxima! Locuri de cazare sunt berechet, astfel ca daca v-ati decis sa incercati pentru prima data acest sport iubit peste tot in lume, iata cateva ponturi pentru a face din schiat o experienta de neuitat, de care sa profitati, incepand de acum, an de an!

1. Frici si asteptari

Schiatul seamana putin cu mersul pe bicicleta: nu iese din prima si fara cazaturi nu prea se poate. Asa ca puneti-va echipament special si de protectie pentru a va asigura ca prima tura pe partie nu este si ultima!

2. Incaltarile potrivite

Sunt foarte importante atat pentru a deprinde corect miscarile de schiat, cat si pentru a ramane cu toate oasele la locul lor. Pentru ca pe partie e frig, chiar daca faceti miscare, circulatia periferica poate avea de suferit. De aceea, e important ca incaltarile sa fie destul de largi incat sa va puteti misca degetele si destul de stramte incat piciorul sa nu alunece.

3. Ciorapi

Incaltarile de ski nu se pun peste piciorul gol sau peste ciorapi subtiri pentru ca, din pacate, claparii nu sunt dotati nici cu blana de oaie si nici cu centrala termica... Sunt destul de incomozi si de reci daca nu aveti la voi ciorapi speciali, termo-izolanti, ciorapi ce nu se inchiriaza. Inainte de a merge pentru prima tura de partie, faceti o vizita magazinelor de profil si luati doua perechi de ciorapi medii ca grosime. Daca sunt prea subitiri va vor ingheta picioarele, daca sunt prea grosi, veti transpira si apoi veti ajunge in situatia dinainte – picioarele vor fi sloi ca gheata!

4. Instructor

Daca vreti sa incercati marea cu degetul si sa va dati viteji ca ati invatat sa schiati de unii singuri, e posibil sa riscati mult. Evitati, in orice caz, zonele salbatice si partiile insuficient amenajate, cum ar fi cele din zona Busteni. In plus, alegeti o partie cu grad de dificultate scazut. Nu uitati ca pe partii sunt si copii de 6 ani care va pot face de rusine cu tehnicile lor de schiat sau va pot incurca foarte rau... De aceea, e bine sa aveti un instructor pentru ca va explica atat ce miscari aveti de facut, cat si ce sa faceti in anumite situatii (daca iti iese un copil in fata, daca esti gata sa cazi, daca iti pierzi betele etc).

5. Echipament

Daca puteti inchiria fara grija clapari, nu acelasi lucru se aplica si hainelor. Va trebuie neaparat costum de ski! Renuntati la ideea de a purta blugi sau materiale permeabile pentru ca sigur veti cadea si hainele ude nu vor fi aliatul dumneavoastra pe partie!

6. Vremea

Evitati sa luati prima lectie de schiat cand ninge din abundenta sau cand partia e intesata de oameni. In afara faptului ca vizibilitatea la distanta e mica, riscati sa nu puneti in aplicare ceea ce va spune instructorul (pentru ca scopul va fi cum sa ramaneti in picioare sau cum sa evitati oamenii care va ies in fata)... Totusi, nu faceti compromisuri alegand o partie mai putin populata si mai salbatica, riscul de accidente este mult mai mare!

7. Sustinatori

O galeria buna prinde bine la inceput! Gasca trebuie sa va incurajeze si sa va vanda ponturi, dar nu va bazati doar pe ei pentru a deprinde miscarile...
Nu in ultimul rand, pentru o vacanta reusita la schi este important sa va gasiti un loc de cazare cu un bun raport pret calitate. Ar fi de preferat sa va cazati cat mai aproape de partiile de schi, dar pentru aceasta veti plati un tarif mai mare decat la hotelurile sau pensiunile aflate mai departe. Totusi, daca pensiunea sau hotelul sunt prea departe, veti fi nevoit sa mergeti cu masina la partie si economia pe care ati facut-o la cazare se va duce pe parcare. Indiferent unde alegeti sa va cazati este nevoie sa va faceti rezervarea dim timp. viaRomania este un portal turistic unde puteti face rezervari atat direct la proprietari cat si prin intermediul agentiei de turism.

Fuga din prezent

M-am îmbrăcat într-o seară, când cerul era la granița morții .. cu o rochie de cireș, înmiresmată cu parfum de stele și cu gust de trecut.
Reflexia îmi era oarecum distorționată în oglinda de pe holul neatins de timp și vreme, iar razele lunii ce se iveau timid de sub îmbrățișările sufocante ale perdelelor de mătase ce  străpungeau fără ezitare margina scorțoasă de argint neprelucrat.
Mi-am prins părul furios și l-am lăsat să cadă .. suvițe de foc peste chipul spart de vise, eram doar o replică a ceea ce am fost cândva.. o copie fidelă a unei fotografii ce stătea agățată într-un fir de ață.. undeva pe perete.
Valuri de roșeață amară curgeau deasupra pielii de porțelan al papușii fără suflet. Era imaginea Acelei din present, Acelei ce stătea cu ochii închiși și  cu gene lungi ca niște ghiare înghițind întunericul din respirația-mi înceată.
Am aruncat o ultimă privire spre judecătorul aparenței și am inspirat aerul plin de frustrare și neputință.
Am ieșit din casă mai repede decât am intrat , numai cu câteva secunde în umă.
Închid ușa.. se aude.. totul neînțeles, ecoul morții timpului, se sparge în acel moment inefabil timpul în milioane de sunete fără resentiment. În urma mea rămân numai pașii siguri și puternici, note musicale pline de suferință și regret, pline de neputință și frică, pline de reușită și eliberare.
Iar holul aceleiași clădiri ce se dărâmase cu ceva vreme în urmă a rămas mai prăfuit ca niciodată și cu un miros de coșmaruri adânci mai strident ca niciodată.
Am coborât scările în zig-zag și astfel simt cum am pierdut echilibrul privirii mele ce nu cu puțin timp în urmă era ațintită asupra teiului bătrât .. ce cândva mă iubea.
Am ieșit.. din lumea mea , din povestea îngropată în lumina soarelui de vară…
Am fugit pe aleea de piatră neagră și de catifea verde .. țipând fără oprire.. ochii îmi erau plini se stropi amari de perle, privirea încețoșată, gândul plin de aburi îmbătați de amintiri.
Și văd cum Acea stă la geamul meu și mă privește cu ură, cu resentiment, știe că am să mă întorc la ea, știe că îmi va controla gândul din nou…
Știe ca va fi singurul meu coșmar.
Dar și că astăzi trebuie să plec departe.. să găsesc ieșirea din labirintul clapelor de pian..

Tacere in miez de noapte

Respir deasupra orașului tăcut, mă pierd printre sunetele colorate și observ liniștea sub ochii mei..
Totul stă nemișcat, doar luminile se joacă într-un dans îmbătat de nuanțe deschise în fundalul de un albastru închis în care noaptea se îneca.
Oftez, adânc .. încet și sigur..
Sub mine stă orașul în care am prins aripi… sub ochii mei dorm culori strălucitoare și amorțite de frig, se dispersează visuri pe străzi umplute de zgomot și lumini dar tot pe aceste străzi se destramă dorințe în fărâme de nisip .
Dar totul doarme sub tăcerea orașului pustiu.. se pierde în negura nopții și ultima rază de lumină pe care lampadarul de pe stradă îl oferă. Totul rămâne amorțit până când zorii se vor gândi să îmbrățișeze orașul pentru a-l trezi la viață…
Eu și cu el.. amândoi observăm liniștea și ne bucurăm de ea.. în acest moment, în această clipă sunt inundată de amintiri.. dar de astă dată nu mă mai afectează.. doar mă fac să le alung din gând și să le înlocuiesc cu fapte reale și palpabile.
Părăsesc într-un sfârșit oglinda și mă îndrept spre masă.. mă rup de tăcere și mă afund în zgomot dulce …

Cum ne mentinem usor igiena

Ingrijirea proprie este foarte importanta, igiena si apoi frumusetea, daca ne dorim un corp sanatos. Pentru ca mediul in care traim este din ce in ce mai poluat si plin de bacterii trebuie sa ne protejam organismul cum stim mai bine pentru a nu ne imbolnavi.
Sunt foarte multe boli  pe care le putem contacta in lipsa igienei, nu sunt fatale dar cu siguranta sunt  greu de tratat si ne vor incomoda mult timp.
Un prim pas catre mentinerea sanatatii si a igienei este spalatul. Nu vorbim despre  dusul zilnic ci despre spalatul pe maini.
De multe ori cand mancam la scoala, la birou sau pe strada nu ne dam seama de murdaria pe care o avem pe maini si cu care inevitabil contaminam si produsul consumat. De aici ne putem imbolnavi destul de usor.
Cel mai simplu pas de care trebuie tinut cont este spalarea manilor inainte de masa cat mai des posibil cu sapun.
Sapunurile au putere ridicata de spalare, degresare si igienizare si nu atatca pielea. Sunt create pentru a fi folosite in contact direct cu pielea asadar sunt testate dermatologic sa nu raneasca sau sa creeze alergii. Majoritatea  sapunurilor sunt cu ph neutru, potrivit oricarui tip de piele chiar si celelor mai sensibile, deci un sapun de acest gen se poate folosi chiar si pentru a-i spala pe maini pe cei mici, fara a le aspri sau irita pielea.
Exista si sapunuri care sunt imbogatite cu creme hidratante pentru a putea fi folosite si in scop cosmetic de a curata tenul dupa machiaj.
Orice tip de sapun alegem, fie ca este lichid, solid, antibacterian, sub forma de spuma sau cu proprietati abrazive, putem sa fim convinsi ca dupa utilizare reducem cu mult riscul de a ne imbolnavi sau a ne contamina cu diverse bacterii.
Asadar, apa nu este suficienta pentru a curata pielea de impuritati asa ca aveti grija ca la spalare sa aveti la indemana si un sapun pentru a va curata cu adevarat.

H.

H. – numele casei. Elemente de art nouveau şi rococo (pilaştri, ferestre). Mici coloane din mahon, subţiri. Numele – după un ţinut natal din M. al proprietarului. Soţia acestuia, o doamnă în vârstă, cu eşarfă şi torsadă elegantă, foarte amabilă, ne întâmpină. Se oferă să ne spună povestea casei şi ne arată biblioteca somptuoasă. Iederă uscată prinsă de ziduri, atârnând în liane groase, de unde impresia înşelătoare de părăsire. Ştiu bine că e un monument al lumii vechi, n-o să-l mai întâlnesc niciodată.

       Într-un anticariat, un volum vechi (~1880) din Fabulele lui La Fontaine, foarte mic. Flash. Tipul întâlnit odată în tren şi care, întrebat ce citeşte, a scos din buzunar un Rimbaud vechi la fel de mic, roşu, cu coperta bine legată. Nu se despărţea de el niciodată.

       De ce nu am avut tradiţie de stânga, ca toate ţările din jur. Rapid, din două motive mari: pentru că am fost un popor de ţărani 95% (ţărani fără pământ) şi pentru că n-am avut cultură urbană. Ca atare, proprietatea şi Dumnezeu au fost singurele idei politice pe care poporul le-a înţeles. Stânga e o tradiţie eminamente urbană.

       Trebuie să înţeleg: de ce îmi inspiră un dezgust înspăimântător bârfa şi cei care bârfesc (mai ales bărbaţii), cei care intră în sufletul altora pentru a afla noutăţi, a smulge confesiuni sau a influenţa mersul lucrurilor, şi de ce dispreţuiesc ideea de polemică. Impuls teribil de refractar la indiscreţie. Violent şi ultimativ. E absurd, pentru că nu e vina lor, când stau cu pupilele dilatate şi ascultă; sunt răi fără să vrea; dacă ar putea să se schimbe, s-ar schimba; dar nu pot. Uneori resimt o silă fizică, în sensul că pot simţi în gură gustul amar de la propria-mi fiere, o greaţă fizică. Cred că aş putea asista la strivirea lor fizică. Dezgust colosal şi inexplicabil, deoarece prin fire şi convingeri sunt cu totul altfel, detaşat, amoralist, indiferent.

       – epoca: diferenţa dintre nobil şi ignobil e de negăsit.
       – să fii ‘o stea’ (Nietzsche), să ai un ţel mai mare decât viaţa.
       – să-ţi rarefiezi cuvântul. A nu mai contribui la inflaţie, interactivitate, infinitate nulă.
       Solitudinea e sabotată peste tot. Socializare etc., o ‘reunionită’ permanentă. Paradox al socializării obligatorii, în epoca individului.
       – înlocuirea salvării prin ‘uşurare’.
       ‘We must reconcile ourselves to a season of failures and fragments.’ (V. Woolf)
       Sensul ar fi: trebuie ajuns la acel stadiu care să nu mai poată fi redus la un stadiu ulterior.

       Vermut Noilly Prat, gin Finsbury (Beefeater-ul e gol). Un martini agreabil. Lumini, noapte. Aş putea rămâne aşa multă vreme. Aş putea să nu mă mai întorc.

Scrisoare informala către ceva psiholog sau aşa sau eu şi mâncarea.

Fraţilor, surorilor, am o maaare mare problemă. Şi ce loc mai bun decat internetul, că nu deranjez pe nimeni. Da ce? da cum ce ? da de ce să vadă tot poporul care mi-s baiurile? :D

Revenind, problema-mi e că nu mai îmi face cu ochiul nici un fel de mâncare existent, sau de care să ştiu eu. Mâncatul pentru mine nu mai e o plăcere de mult, doar atunci când mi-e foooaaarrte foame. Nu foarte des. Adica rar. În ultima vreme…foarte rar.

Nu mă înţelegeţi greşit, dacă ceva îi bun, mănânc cu plăcere, doar că a doua oara nu o să merg de bunăvoie să îmi iau, dacă am altceva de făcut…şi nu mi-e nici scârbă, nu sunt nici sătula, pur şi simplu mananc doar ca să nu -nu mănânc, dacă mă-nţelegeţi..dacă nu..hmm.. păi mănânc numai pentru că ştiu că n-ar fi normal să nu mănânc, şi ironic e că mănânc MULT, deşi tare cred că aş supravieţui eroic o vreme fără, chiar şi fără să mă plâng.

Cel mai frustrant e când tot o aud pe mama zicând că mâncarea-i cea mai mare plăcere a omului. whaaat ??? Adică am experimentat eu tot ce-i mai frumos, mai bun, mai dătător de senzaţii faine.. !?!?!?!Adică din primele zile din viaţă am descoperit sensul ei, adică ceeee????cuuuum???

În schimb aş putea bea apă într-una, da…şi aia tot de plictiseală.

E vară, cald, plictiseală şi tot ce îmi doresc în momentul ăsta e să mă bălăcesc undeva, şi asta cu menţiunea că n-am mâncat serios de ieri de la prânz!

Celulele stem, o speranta

Am niste prieteni de familie foarte buni, care de cateva luni se bucura de sosirea pe lume al celui mai nou membru, un baietele sanatos si frumos cum nu am mai vazut. Din pacate toata sarcina sotia prietenului meu s-a chinuit destul de mult, fiind mereu in pericol de a-si pierde copilul datorita a ceea ce se numeste avort spontan, o problema medicala cunoscuta ce a silit-o sa stea mai mult in pat, luand destul de multe pastile pe zi.
Fiind un apropiat al familiei le-am vazut mereu ingrijorarea si la randul meu am inteles pericolul pe care il infrunta viitoarea mamica asa ca le-am propus sa apeleze la o banca de celule stem ca o solutie pentru alte probleme ce ar mai putea aparea mai tarziu in cursul vietii copilului.
Nici eu nu sunt mare expert in domeniu dar citind aici am descoperit ca dincolo de usurinta in colectare a acestor celule la nastere, beneficiile pot fi enorme.
Spre bucuria mea, ideea le-a suras si la vreo saptamana distanta m-au cautat sa imi spuna ca au luat legatura cu o banca de celule stem si ca dupa ce li s-a explicat despre ce este vorba, au semnat un contract  pentru colectarea si pastrarea celulelor pe termen nedeterminat. Si cum nu mai era decat vreo luna pana la ziua cea mare, a ramas ca vor tine legatura cu reprezentantul bancii.
Din ce mi-au povestit cei doi prieteni ulterior, tot ce au avut de facut a fost sa ii dea medicului care s-a ocupat de nastere kitul special de colectare iar dupa ce sangele din cordonu ombilical a fost extras, specialistul venit sa aduca kitul la spital l-a dus inapoi la banca pentru prelucrare si depozitare.
Acum prietenii mei au garantia ca in cel mai nefericit caz posibil, cand micutul lor ar putea in viitor sa dezvolte vreo afectiune grava, micutele celule pastrate de la nasterea sa ar putea reprezenta solutia salvatoare. Sa stiti ca asta este de mare importanta pentru orice parinte.

Cum mai sunt?

Şi deci da, iată-mă din nou în Baia Mare după o tura prin Timişoara- oraşul meu preferat. Foarte scurtă excursia, doar 3 zile, nu-mi ajung să admir tot oraşul! Plus că a fost şi vremea destul de naşpa. Mai vine şi că nu cred că mai merg undeva vacanţa asta, trebuie să mă reobişnuiesc cu plictiseala, rutina, şi leneveala asta continuă, că până în 15 septembrie, doar de ea voi avea parte. Nu ştiu dacă mă deranjează sau nu. E vacanţă, ceea ce e bine, cred.Anyway, mi-am luat o căruţă de haine şi am mancat o tonă de fast-food şi mâncare grecească din complexul stundenţesc (foarte bună btw). Sper să mă reîntorc cât de curând, şi poate să stau puţin mai mult şi să fac mai multe lucruri decât de data asta. Oricum, am avut câteva momente acolo, în care mi-am amintit lucruri, mi-am amintit vise şi speranţe mai vechi. Ştiu că am avut la un moment dat chiar senzaţia că retrăiesc un 3 mai din Piaţa Unirii de anul trecut. Mi-am dat seama că mă aflam, încă, în aceeaşi stare..că deşi multe s-au schimbat, istoria s-a repetat iar, dar şi că nu mai vreau să se repete, că m-am săturat de confuzie, şi stări bipolare (nu ştiu alt cuvânt mai potrivit). Oricum, e ciudat să retrăieşti momente. Am închis ochii şi m-am bucurat, în tristeţea mea, de reîntâlnirea cu sentimentul de BOLOVAN în piept. O să fie bine. Şi o sa vină şi vremea în care voi fi fericită în Timişoara, şi nu numai.

Lights will guide you home
And ignite your bones

Şi tot atunci o să fie vremea în care toate rănile vor fi cicatrizate, şi trecutul o să fie trecut şi nu trecut care bântuie. Speranţă trebuie!

And I will try to fix you

Jocuri Mario

Nu stiu cum este pentru voi, dar eu de cate ori aud cuvantul Mario, imi aduc aminte de copilarie, si cred ca de sigurul joc TV pe care l-am cunoscut dupa revolutie. Intre timp se pare ca Mario a “crescut”  asemenea noua, si multe jocuri cu el au fost create, unele avand mai mult succes decat altele.
Mario este un personaj creat de catre cei de la Nintendo si este mascota serii Mario in care au aparut peste 200 de jocuri. Desi intial au fost doar jocuri pentru console acum Mario apare si in alte tipuri de jocuri video gen: puzzle, racing, sport, etc.
Jocurile Super Mario se axeaza pe aventurile lui Mario in regatul Mushroom si toate locatiile lui. Jocul este structurat pe mai multe nivele care se afla in acest locatii, unde Mario sare si isi invige dusmanii. Jocul in general are o intriga simpla ca cea salvarii printesei de catre Mario.
Super Mario Bros, stabileste multe concepte inovatoare pe care le intalnim in multe din jocurile Mario, incluzand o multitudine de super puteri sau obiecte care in confera lui Mario super puteri ca: scuipatul de foc sau gheata, puterea de a se micsora sau a creste.

Primul joc din seria Mario a aparut in 1985. Printre cele mai populare jocuri Mario se numara:
•    Super Mario Bros. 1,2 si 3
•    Super Mario Land
•    Super Mario World
•    Super Mario Sunshine
•    Super Mario Galaxy 1 si 2
•    New Super Mario Bros. pentru Wii
•    Super Mario 3D Land.

Jocurile Mario au avut vanzari foarte bune, Super Mario Bros., fiind al doilea joc ca vanzari din toate timpurile, cu peste 40 de milioane de jocuri vandute devansat fiind doar de Wii Sports.
Nu cred ca sunt multi din cei din generatia mea care sa nu fi pierdut ore intregi in aveturile lui Mario si chiar sa il mai fi jucat odata dupa au terminat toate nivelele, iar printrei acestia mai numar si eu  Pentru asta si pentru o parte din copilarie ii multumesc lui Shigeru Miyamoto creatorul celebrului personaj.

Bucuria primei intilniri

Cred ca ati trait si voi acest sentiment, atunci cind ati dorit sa cunoasteti in mod special pe cineva.
Pentru mine bucuria s-a multiplicat cind v-am simtit sufletele tinere alaturi de al meu.
Ca sa ma cunoasteti putin, trebuie sa va spun ca iubesc oamenii in general si copiii in special.
Rezulta ca bucuria mea de a va intilni este speciala, nu?
Un om de 50 ani este acceptat mai greu in cercul celor tineri dar o sa-mi dau silinta sa nu va dezamagesc.
Ceea ce voi scrie eu aici va fi legat de gindurile mele, de impresiile mele si poate intimplari doar din viata mea personala.
Sa stiti ca n-o sa va plictisesc!!! Stiti de ce? Pentru ca iubesc basmele, il iubesc pe
Ion Creanga, iubesc poezia lui Eminescu si scrierile lui Blaga.
Daca o sa constat ca v-am plictisit, voi renunta.
Astept sa va citesc si de miine pornesc la treaba serios.

Despre firmele de tractari auto din Bucuresti

In prezent, Bucurestiul se poate “mandri” cu peste 1,120,000 de masini inmatriculate. Asta face ca la fiecare 1,6 locuitori, sa fie disponibila cel putin o masina, statistica ce plaseaza capitala Romaniei deasupra unor orase mult mai mari, ca Moscova, New York sau Rio de Janeiro. Desigur, nu toate masinile inmatriculate in Bucuresti circula zilnic pe strazile capitalei, insa cifra este oarecum valabila, intrucat numarul masinilor care tranziteaza Bucurestiul zilnic este aproximativ egal cu cel al automobilelor lipsa. La un asa trafic – de mare, nevoia unor firme care sa ofere servicii de tractari auto Bucuresti este una pregnanta, intrucat arterele sunt supra-aglomerate, astfel ca orice accident care impiedica circulatia normala, poate paraliza efectiv traficul. In ultimii ani, odata cu inmultirea numarului de masini, in Bucuresti au aparut tot mai multe firme de asistenta rutiera. Fiind un domeniu sensibil, care implica manevrarea unor “bunuri” in valoare de zeci de mii de RON, clientii s-au orientat in timp doar spre serviciile firmelor cu adevarat profesioniste. Astfel, acest proces de selectie naturala a facut ca majoritatea companiilor sa iasa de pe piata, lasandu-i in loc doar pe cei care au stiut sa se adapteze cerintelor clientilor. Ce anume isi doresc bucurestenii de la o companie in genul? Ei bine, urmatoarele:
  • Sa ofere servicii de tractari auto ieftine (la momentul acesta, majoritatea curselor locale costa aproximativ 100-150 de lei, valoare la care se adauga taxa pe valoare adaugata. In cazuri in care este necesara deplasarea unor vehicule speciale, tariful poate creste, insa din fericire, de cele mai multe ori, pretul final este unul negociabil;
  • Sa ajunga in timp util la locul unde au fost solicitati;
  • Sa prezinte garantia ca vor transporta vehiculul in deplina siguranta pana la locul cerut;
  • Sa nu aiba un istoric negativ, plin de reclamatii si de clienti nemultumiti;
  • Sa manevreze masina/masinile in deplina siguranta, astfel ca in timpul ridicarii pe platforma, sa nu sufere alte avarii mai grave.