Avem un gol in stomac la gandul de a performa in fata unui grup de oameni in momentele urmatoare? Nu suntem singurii.
Tracul sau anxietatea de performanta este ceva ce aproape toata lumea are la un moment dat, cel putin o data in viata lor. Chiar si interpretii profesionisti, artistii si sportivii sufera de ea. Acesta poate fi in detrimentul carierei persoanei respective si o va impiedica de la a face ceva care ii place foarte mult. Dar, are un rezultat chiar mai rau: poate afecta negativ stima de sine si increderea in sine.
Fiind in centrul atentiei, cu toti ochii pe noi poate fi destul de stresant. Exista o similitudine in reactia la aceasta situatie si daca am fost atacati. Organismul creeaza un mecanism de aparare, creste adrenalina si, in astfel de simptome, tracul e similar cu simptomele care apar atunci cand suntem in pericol real.
Simptomele tracului includ puls si respiratie rapida, gura uscata si senzatie de strans in gat, tremurarea mainilor si vocii, mainile transpirate, reci, greata si stomac incomod, etc. Desi nu poate fi posibil pentru a depasi in totalitate anxietatea, sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a controla emotiile si a o reduce anxietatea.
Primul pas spre invingerea tracului se confrunta cu temerile si vulnerabilitatile fiecaruia. Este important de a ne accepta persoana care suntem. Trebuie sa ne convingem ca nu trebuie sa ne dovedim valoarea altora. Nimeni nu este perfect si orice om face greseli.
Urmatorul pas este de a afla cum redirectionam gandurile negative, credintele si imaginile cu privire la aparitiile in public. Nu este greu sa se stapaneasca gandurile negative, presupunand ca exista o perspectiva pozitiva. Ccunostintele pe subiectul respectiv vot merita sa fie facuta prezentarea de specialitate pentru audienta.
Putem incepe prin a ne concentra pe experientele cele mai puternice pentru a oferi incredere si a ne energiza. Rezultatele adrenalinei duc la sensibilitate sporita. Putem valorifica aceasta energie nervoasa si roti-o in jurul ideii de a o face sa functioneze pentru noi. Nu o suprimati, iar deplasarea in jurul scenei poate ajuta sa se arda energia excedenta. Multi interpreti, cu ani de experienta, devin mai nervosi inainte de a urca pe scena si este un lucru natural. Concentrati-va pe apariti. cateva minute pentru a trece peste acel obstacol initial si astfel va aparea timp pentru a gasi ritmul.
Recunoasterea temerilor poate ajuta in a recunoaste posibilele capcane, ca apoi sa se ia masuri pozitive pentru a contracara orice eventualitate. Deci, se impune viziune si pregatirea temeinica prin respiratie adanca, calmarea ritmului inimii si relaxare. Practicati tehnici de respiratie, relaxare si meditatie controlata in mod regulat.
Zambetul poate ajuta la detensionarea situatiei, mai ales in timpul sustinerii unui discurs. Sa nu va concentrati asupra a ceea ce ar putea merge prost, ci doar asupra aspectelor pozitive prin vizualizarea succesului. Constient, evitati ganduri care produc auto-indoiala si construiti increderea proprie.
Este bine pentru vorbitor sa se conecteze cu publicul - zambete, contact vizual si considerarea lor ca prieteni.Un sfat util. gasiti o fata familiara in public si focusati-va direct pe acea persoana. Concentrarea energiilor fata de cineva familiar ia stresul de pe vorbitor intr-o camera plina de fete necunoscute.
Amintiti-va ca artistii interpreti sau executantii cei mai de succes sunt cei care pot rade de ei insisi. Daca aveti un moment care nu merge conform planului, nu va fie teama sa-l recunoasteti. Puteti gasi ca un ras receptiv la public este doar un impuls de care aveti nevoie pentru a ajunge la etapa urmatoare a performantei.
La multe spectacole, am vazut destui performeri care sunt stapani pe scena. Magicienii buni chiar au pregatite momente in rutina lor pentru a permite o greseala ocazionala. Asa cum am mentionat, a fi capabil de a transforma o greseala intr-un moment de comedie ia frica de greseli din ecuatie. In general, este teama de a face o greseala care duce la trac.
Este bine sa se limiteze consumul de cofeina si zahar in ziua respectiva. Este indicat sa se consume o masa cu continut scazut de grasime, inclusiv un complex de carbohidrati, cum ar fi paste din cereale integrale cu cateva ore inainte de prezentare. Sa se urmeze un stil de viata sanatos cu exercitii fizice, dieta sanatoasa si un somn adecvat. Este important sa se tina cont de faptul ca tracul este mai rau inainte de performanta si, de multe ori, se disipeaza imediat dupa ce se incepe
Toata lumea ar trebui sa urce pe o scena macar o data in viata. Este aceasta experienta de a fi pe o scena aceea care elimina frica din inimile noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu