Tehnologie pentru depistarea fake-urilor

Inventatorii britanici au pus la punct o tehnologie care in curand ar putea fi si folosita la scara larga. Este vorba despre un aparat care va detecta produsele fashion falsificate care intra si ies prin vamile din UK. Tehnologia spectroscopiei terahertz a fost dezvoltata in Marea Britanie de catre Laboratorul National de Fizica si va functiona pe baza de radiatii electromagnetice ce vor fi trecute peste produse, fiind capabile sa detecteze compozitia exacta a materialului. LNF se asteapta ca aceasta tehnica sa fie folosita in mod obisnuit in cadrul procedurilor vamale. 

Potrivit revistei Vogue care il citeaza pe John Molloy, angajat al Laboratorului, ce a lucrat la acest proiect, “hainele contrafacute pot arata si pot da aceeasi senzatie ca cele reale, asa ca autoritatile vamale au nevoie de asistenta tehnologica pentru a le detecta”. Acesta a mai adaugat ca spectroscopia terahertz este un test rapid, sigur si de incredere ce poate ajuta la salvarea uneia dintre cele mai valoroase industrii din Marea Britanie, mai ales in conditile in care se crede ca din pricina produselor contrafacute industria modei din UK pierde in fiecare an aproximativ 3.5 miliarde de lire sterline. Si aceasta mai ales din cauza magazinelor online, de multe ori frauduloase. Unele dintre cele mai intens contrafacute produse din segmentul fashion sunt celebrele cizme UGG sau pantofii sport ale principalelor branduri Puma, Nikes sau Adidas. Mai multe detalii despre acestea si produsele lor vei gasi pe Mondo Caffe.

Fiecare material in parte produce o “semnatura” specifica in functie de modul in care radiatiile terahertz sunt difuzate la contactul cu respectivul material. De aceea -  daca un dispozitiv cu astfel de raze va ajunge sa fie folosit la vama – primul pas va fi acela de a se crea o baza de date cu toate semnaturile diferitelor tipuri de material. Tehnica radiatiilor terahertz este folosita in prezent in cadrul astronomiei, imagisticii medicale si in domeniul supravegherii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu