Personalitatea

Razele soarelui intrau prin fereastra translucidă reflectându-se strălucitor pe coperta unei reviste pe care o avea pe birou. Deranjat de lumina ce il orbea, intinde mâna pentru a o muta și atunci observă un titlu ce îi atrage atenția: „Zâmbind a râde”. O deschide cu grijă, parcă temându-se ca literele dinăuntrul său să nu fugă și, astfel, informația să fie pierdută.

Pe una din paginile articolului era scris între ghilimele un citat: „Viața este ca un teatru și noi suntem actorii ei. Și ca în teatru tinzi la rolul principal”.

Rămane câteva secunde cu ochii pierduți pe foaie, pătruns de ideea autorului. În minte îi reverberau vorbele profesorului său de istorie cum că omul interpreteaza un rol in viata sa, acela de a fi o persoana, masca pe care era nevoit să o poarte pentru a fi apt să-și joace rolul în timpul teatrului grecesc antic.

Atunci, actorul cine este? Se intreaba el.

Intrigat, a început să citească primele rănduri ale articolului respectiv:

„Personalitatea este principala diferență dintre indivizi, reprezentând profilul general sau o combinație de caracteristici psihologice ce cuprind natura unică a unei persoane și care influențează modul în care acea persoană reacționează și interacționează cu celelalte sau cu mediul. Personalitatea include un set de caracteristici mentale care reflectă cum gândește, acționează și simte o persoană.

Mai mulți specialiști s-au întrebat ce anume determină personalitatea: este determinată genetic sau se formează prin experiență? De multe ori auzim pe cineva spunând: “Se poartă exact ca maică-sa!" sau ”El este așa pentru ca așa a fost crescut". Apare astfel urmatoarea controversă: natură sau creștere/educație? Depinde personalitatea de ereditate, prin moștenirea genetică sau de mediul în care cineva trăiește?”

Plictisit de informațiile citite, lasă revista pe birou și el se întinde în pat. I se părea că personalitatea este o putere pe care nimeni nu vrea să o ai.Insa, stia ca articolul il va determina sa creada mai mult in aceasta putere. Drept urmare, continuă să citească.

„Foarte puțină genetică: fenotip si genotip. Genotipul reprezintă totalitatea genelor tale. Adica potențialul tău. Ce anume ai putea să fii și să faci. Poate ai auzit că potențialul nostru este nelimitat. Așa e!”

Asta înseamnă că avem potențialul de a fi mai buni, sănătoși fizic, psihic și emoțional, să avem tot ce ne dorim. Și totuși, dacă toți ne naștem cu potențialul acesta, de ce majoritatea sunt săraci și nefericiți?

”Dar fenotipul este cealaltă jumătate de ecuație. Acesta reprezintă cât anume din potențialul tău (genotip) a ieșit la suprafață și se vede în personalitatea ta, în comportamentul tău, în evoluția ta. Este exprimarea genelor organismului combinată cu educația și mediul de dezvoltare.”

Așadar, orice om se naște cu acest potențial, însa, dacă acest lucru se va și întâmpla în viața acelui om depinde și de mediu și de educație. Se simțea motivat acum să citească mai departe articolul pentru a afla cum se poate dezvolta. Articolul continua cu o enumerare a calităților pe care o personalitate puternică le are, enumerând printre ele încrederea în sine, stima, respectul de sine, inteligenta emotională, comunicarea, terminându-se cu o scurtă descriere a fiecăreia.

Încrederea în sine. Trăsătura ce arată încredere în abilitățile tale de a depăși orice problemă care apare. Încrederea în sine este una din cele mai atrăgătoare trăsături de personalitate pentru că nu o poți arăta în mod autentic dacă nu o ai.

Respectul și stima de sine. Nimeni nu va avea o parere mai bună despre tine decat ai tu. Dacă stai drept, cu capul sus și nu tolerezi lipsa de respect, oamenii te vor respecta pentru ca aceștia te tratează tot timpul așa cum îi educi să te trateze.

Inteligența emoțională. Una din cele mai importante trăsături care arată inteligența emoțională este capacitatea de a amâna recompensa. Într-o lume plină de impulsivitate și instabilitate emoțională, omul calm și stăpân pe sine este cel care câștigă la sfârșit. Aceasta se dezvoltă și se educă și face parte din arsenalul unei personalități puternice.

Comunicarea.Comunicarea este esențială și nu am exista ca specie fără ea. Cu cât ești mai capabil să te exprimi pe tine însuți cu atât ești mai atrăgător. Aceasta, pe lângă încrederea în sine este una din trăsăturile fundamentale.

Ambiție și perseverență.Când vezi un om cu multă ambiție, ce spune ca are un scop sau un vis și îl vezi că în fiecare zi luptă pentru a se apropia de destinație, ce simți? Probabil te trece un mic fior de admirație.

Închide ochii și se imagineaza în cabina unui actor ce se pregătește de un spectacol. Pe scenă se joaca viața sa, iar pe o masă se regăsesc sticluțe cu calitățile de mai sus. Controversat, se hazardeaza la gandul de a face o alegere. Ce anume să folosească pentru acest spectacol?

Viața e un teatru și noi suntem actorii ei. Și ca în teatru, tinzi la rolul principal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu