10 ciudatenii care ne pot afecta luarea unei decizii

Furia. Furiosii urasc tot ce prind in cale si urasc mai ales sa sufere. De fapt, nervozitatea si furia ar putea duce la luarea unor decizii mult mai bune. Wesley Moons, un psiholog de la Universitatea din California si un coleg de-al sau au condus o serie de experimente ca sa vada exact cu afecteaza furia luarea deciziilor si mecanismele care o insotesc. In primul experiment, un grup de studenti care erau suficienti de furiosi au fost plasati alaturi de un alt grup de studenti perfect calmi.

Apoi au fost rugati sa citeasca argumentele puternice si nu chiar asa de bune construite in asa fel incat studentii sa creada ca au obisnuinte financiare foarte bune. Cel puternic facea trimitere la cercetare, cel slab nu. Intr-un al doilea test, studentilor li s-a spus cine a emis acele argumente-un grup a fost informat ca argumentele apartin unei organizatii care are experienta in probleme economice, celalalt grup a primit explicatia ca argumentele au fost gandite de o organizatie medicala fara experienta in domeniul economic. In ambele cazuri, studentii au demonstrat ca furia te face mult mai analitic, iei decizii mai usor si mai bine, si te poti transforma dintr-un individ care nu prea e atent la detalii intr-unul care analizeaza totul cu foarte mare atentie. Prea multe variante de alegere. Cand iei o decizie e foarte bine sa ai toate optiunile pe masa, nu? Nu, nicidecum, potrivit stiintei. Aparent suntem mai incantati si mai increzatori in deciziile pe care le luam daca numarul de optiuni din care trebuie sa alegem este mai mic. Un studiu diferit a analizat cum reactioneaza oamenii cand trebuie sa aleaga ducliuri pe baza de ciocolata, bomboane.

Oamenii au preferat sa aleaga din 30 de sortimente si nu din sase (sa ai mai multe optiuni la indemana e foarte bine), insa dupa ce au facut alegerile, cei care au ales din sase sortimente erau mai fericiti si multumiti de alegerea lor si era probabil ca si in viitor vor mai manca ciocolata. Asadar, avem in fata un paradox-cu cat mai multe optiuni avem la dispozitie cu atat un individ va face o alegere care nu este optima si asta submineaza orice placere pe care respectivul individ o poate avea in urma acestei alegeri. Ciudat, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu