Aveti nevoie de o prelucrare milimetrica a lemnului si de canturi, muchii ca la carte?

Alegeti o freza lemn 

O freza lemn sau o masina unealta de frezat este un echipament folosit in special in industria prelucrarii lemnului pentru a obtine piese cu suprafete plane si cat mai apropiate de valorile impuse de linia de productie. Frezarea se face prin aschierea suprafetelor plane sau profilate ale pieselor de prelucrat, cea care e raspunzatoare de intreg procesul fiind scula aschietoare. O unealta foarte cautata chiar si in atelierele mai mici sau mijlocii, freza lemn este ideala daca aveti de frezat caneluri pentru imbinarile de lemn, muchiile profilate, piese profilate de forme diferite. Depinde doar de ceea ce vreti sa obtineti la final, pentru ca aceste masini unelte sunt foarte versatile si va lasa libertate totala in prelucrare.

Cand alegeti o freza trebuie sa va ganditi bine la ce o veti folosi, cat de mare e cererea de mobilier sau alte obiecte din lemn, daca e vorba de fabrica sau atelier propriu. Turatia masinii de frezat trebuie adaptata la marimea frezei si la materialul care urmeaza a fi prelucrat. In cazul in care taierea se face in prima faza cu fierastraul vertical si apoi se finiseaza cu masina de frezat trebuie sa fie lasat un plus de material pentru o prelucrare milimetrica cu masinile de frezat din dotare. Si daca tot am amintit de muchii, muchiile drepte care se prelucreaza cu freza lemn trebuie sa aiba limitatoare paralele deja montate pentru a sustine ghidarea perfecta in timpul operatiunii de frezare. Si tot masina de frezat sau freza va ajuta sa finisati curburile, marginile blatului de masa rotunda-aici se poate utiliza si compasul de frezare. In timpul prelucrarilor in serie pot aparea urme de presare la nivelul piesei de lucru. Ca sa le evitati ori fixati bine cu menghine pe blat, ori o asezati cat mai bine sa fie fixa pe bacnul de rindeluit.

Cat despre adancimea de frezare, masina de frezat poate sa frezeze cat se poate de adanc asa ca riscati sa distrugeti piesele daca nu stabiliti clar ce aveti de frezat. Daca e vorba de caneluri sau santuri mai adanci, frezarea trebuie sa aiba loc in mai multe „treceri”. Chiar daca timpul pierdut e un pic mai mare, siguranta prelucrarii si eficienta sa este garantata. De asemenea, si freza va putea fi utilizata mai mult timp pentru ca e si protejata in acest fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu