Cafeaua are o istorie bogata, de la descoperirea sa din Antichitate si pana acum, foarte strans legata de formele de socializare ale societatii umane, pe toate continentele si pe tot parcursul istoriei.
Conform legendelor, cafeaua a fost descoperita printr-un accident fericit, de un pastor si caprele sale, in Etiopia secolului VI. Caprele, atrase de arborele cu fructe viu colorate, asemanatoare cu ciresele, le-au mancat si au inceput sa aiba un comportament ciudat, in ochii pastorului: neliniste si hiperactive. Convins ca era vorba de o vrajitorie, pastorul a mers sa intrebe calugarii de la o manastire din apropiere despre proprietatile fructelor nemaivazute. Acestia le-au aruncat in foc, pentru a le purifica, si apoi in apa, cu acelasi scop. Dupa mai multe incercari, calugarii au constatat ca potiunea „magica” obtinuta avea puterea sa le dea o stare alert un timp indelungat, lucru numai bun pentru noptile lungi de meditatie si rugaciune.
Din Africa, licoarea magica s-a raspandit in Orientul Mijlociu. Istoricul turc Pecevi ne povesteste cum, in anul 962, imamii si muezinii au incercat din rasputeri sa interzica cafenele in Constatinopol, considerate „locuri ale pierzaniei”, pentru ca faceau concurenta moscheelor. Ba chiar, recomandau oamenilor sa mearga la taverna, mai degraba decat la cafenea. Motivul atitudinii membrilor castei religioase era ca, in cafenele, se crea primul spatiu de socializare liber, secular, de formare a opiniei publice, fara interdictii si care atragea toate categoriile sociale, fie ca erau viziri, profesori, judecatori sau simpli negustori si tarani.
Incepand cu mijlocul secolului al XVII-lea, „qwahve”, cum ii spuneau turcii, devine „cafea” in Europa si o mare tentatie pentru europeni. Primele cafenele se deschid la Oxford si la Londra si preiau numele de „Penny Universities”, pentru ca se spunea ca pretul unei cafele de 1 penny include si pretul unei educatii de-o viata, facuta ascultand discursurile personalitatilor culturale si artistice care frecventau aceste locuri, in cautarea unei cafele de calitate.
In doar 100 de ani, cafeaua devine una dintre cele mai cunoscute si comercializate marfuri din lume. Misionari si calatori, negustori si colonisti au continuat sa duca semintele de cafea in noile teritorii si arbori de cafea au fost plantati in toata lumea, in padurile tropicale si pe versantii muntilor Americii de Sud. Unele plantatii au inflorit iar altele au pierit. Natiuni noi au fost intemeiate pe baza unei economii a cafelei. Comertul de cafea a dat nastere unor averi imense dar si a multor pierderi de bogatii. Iar pana la finalul secolului 18, cafeaua devenise cea mai profitabila recolta pentru export pentru ca, in secolul 21, sa ocupe locul 2 in lume, dupa petrol.
Cafenelele din lumea intreaga au devenit spatiul predilect de dezvoltare al industriei artelor si spectacolului. Se recitau romane, nuvele, poeme epice pe parcursul a mai multor nopti, ca in telenovelele moderne. Piesele de teatru de papusi si de umbre aveau un public atent si variat. Cafenelele din Londra erau folosite si ca spatii pentru licitatii de arta si expozitii. Conceptele publicitatii moderne au fost fondate aici, pentru ca proprietarii cafenelelor angajau toate felurile de muzicieni si poeti pentru a canta si recita, in scopul de atrage clienti in cafenea. In acelasi scop, se organizau competitii de poezie, de jocuri de carti, table si sah, pentru a intretine atmosfera.
In era moderna este inventata prima masina de cafea in Franta, in 1822. Insa, de-abia in 1946 este inventat automatul modern de cafea de italianul Achilles Gaggia, activat de un sistem modern sub presiune cu arcuri si maneta.
Daca tehnologia masinilor moderne de vending de cafea din ziua de azi apartine inventatorilor secolului 19, inventia filtrului de cafea apartine unei casnice din Germania, Melitta Benz din Dresda. Ea cauta o metoda de a imbunatati prepararea cafelei si de a reduce gustul amar, aparut dupa o fierbere prea indelungata. Dupa ce a experimentat cu mai multe materiale, Melitta Benz a constatat ca hartia sugativa folosita de baiatul ei la scoala, filtra cel mai bine lichidul si rezulta o cafea minunata.
In 1901, cafeaua solubila (celebra „instant coffee”) a fost inventata de chimistul japonezo-american Satori Kato in Chicago. Iar in 1906, chimistul englez George C. Washington a patentat productia in masa a cafelei solubile.
Eric Favre este cel care a inventat capsula de cafea, una din cele mai populare in ziua de azi, folosita la automatele de cafea, fie cele micute, pentu uz personal, fie cele cu un numar mare de portii, folosite in scop comercial.
Inventia capsulei de cafea nu a anulat insa popularitatea cafelei boabe sau a cafelei solubile iar aparatele vending au reusit sa se adapteze, reusind astfel sa ofere simultan consumatorilor ambele optiuni: cafea preparata si din boabe, si din cafea instant, in acelasi aparat. Nordexim Coffee Services este una dintre primele firme din Romania care ofera aparate vending cu aceasta optiune.
Perfectionarea metodelor de preparare a cafelei, rapide si la scara larga, nu au facut decat sa perfectioneze gustul si varietatea de cafele existente pe piata. Intr-adevar, Nordexim Coffee Services ofera aparate vending de cafea cu optiuni foarte variate: de la cappuccino la latte macchiato si de la irish coffee la moccacino si clasicul espresso. Si pentru ca atat espresso, cat si cappuccino sunt originare din Italia, Nordexim Coffee Services foloseste cafeaua Lavazza, atat boabe, cat si capsule sau cafea instant pentru aparatele sale vending din gama Premium.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu