Mituri contestabile despre mancare pe care probabil ca le crezi

Toti carbohidratii sunt nocivi pentru organism. In constiinta populara, tot ce trebuie sa faci ca sa scapi de kilogramele in plus este sa renunti la carbohidrati. Corpul nostru se foloseste de carbohidrati ca sa produca glucoza, principala noastra sursa de energie. Glucoza in exces este convertita in grasime. Cand mancam mai putini carbohidrati corpul nostru produse mai putin glucoza si trebuie sa opreasca grasimea ca sa isi ia energia. Realitatea e mai complicata de atat.

Cum toata ciocolata nu e chiar asa de rea pentru noi, multi nutritionisti nu recomanda sa renuntam definitiv la carbohidrati. Din contra, trebuie sa renuntam la acei carbohidrati care au index glicemic mare, ceea ce se masoara in timpul in care carbohidratii sunt convertiti in glucoza si intra in sistemul sanguin. Mancarea cu indici glicemici mici, inclusiv fructele, legumele, toate cerealele promoveaza un metabolism bazat pe grasimi, permitand corpului sa arda caloriile faorte rapid. Carbohidratii cu un index glicemic mare, cartofii, ard mai greu caloriile. Dietele bazate pe cat mai putini carbohidrati sunt ideale pentru slabit, insa ele incetinesc metabolismul, transformand slabirea intr-o misiune imposibila. Studiile au demonstrat ca o dieta fara prea multi carbohidrati nu are deloc efecte pe termen lung, nici dupa doi ani. Intr-un an se pot pierde doar 500 de grame. Carbohidratii nu au nici fibre prea multe, de unde si absorbtia inceata a nutrientilor, permitand scaderea glicemiei si riscul aparatiei diabetului de tip II. In 2012, un alt studiu a comparat dietele cu putini carbohidrati cu unele cu mai multi carbohidrati, cam jumatate din alimentele din dieta.

Indicele glicemic era mai scazut pentru dietele cu putini carbohidrati si putine calorii, insa colesterolul fluctua si depasea uneori valorile critice, riscul de boli de inima crestea, la fel si cel de diabet. Dietele echilibrate ofereau o scadere in greutate moderata, reducandu-se si riscul de boli cronice. In mod ironic, dietele bazate pe putini carbohidrati nu erau prea bune si nu le depaseau pe cele traditionale. O cercetare mai detaliata a comparat dietele bazate pe carbohidrati putini si cele bazate pe grasimi mai putine. Cei care nu consumau multi carbohidrati aveau colesterolul mai mic, insa aveau nivel foarte mare al lipoproteinei si a densitatii sale la nivelul colesterolului, iar trigliceridele aveau valori mai mari. Nu a existat nici un fel de diferenta majora intre cele doua diete cand s-a pus problema greutatii corporale sau a factorilor de risc pentru metabolism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu