Simbolurile care ne aduc mai aproape de Craciun

Un eveniment anual devine natural si mult asteptat in momentul in care scoatem la lumina anumite si le asociem cu respectivul eveniment. Simbolurile acestea devin fara indoiala clisee, insa daca acestea au rolul de a ne aduce un plus de bucurie in suflet si o apropiere fata de sarbatoare, atunci de ce sa nu fim in pas cu lumea si sa nu profitam de aceste valoarea nemasurabila a acestora?

Evenimente anuale sunt aproape in fiecare luna, dar cele mai cunoscute sunt 1 martie, 8 martie, Pastele, Craciunul, Revelionul. Evenimentele sau sarbatorile depind de societatea in care traim, de cultura pe care o abordam, de familia in care crestem sau de tara in care traim.

Atunci cand ma gandesc la fiecare dintre aceste sarbatori, exista anumite simboluri pe care mintea mea le asociaza si care reprezinta respectivul eveniment.

Cand vine vorba de Craciun, sarbatoarea Nasterii Domnului, primul simbol care imi vine in minte este bradul. Verde, puternic, maret, supravietuitorul - acestea sunt doar cateva caracteristici care alcatuiesc bradul perfect, simbolul suprem al Craciunului din punctul meu de vedere.

Celebrul Mos Craciun, “bunicul” care imparte cadouri in noaptea de ajun copiilor cuminti este un alti simbol fara de care Craciunul nu va mai fi la fel. Hainele rosii cu alb, ghetele si centura de culoare neagra, ochelarii rotunzi, barba si parul albe si rosul din obrajii grasuni sunt elementele care il definesc pe simpaticul batranel in viziunea unui Craciun de poveste. Recunosc ca este o imagine americanizata a personajului, insa acesta este un portret incastrat in mintea mea. Tot aici simt nevoia sa ii includ si pe reni, in frunte cu celebrul Rudolf, pe elfii cu haine verzi si vesnic ocupati si nu in ultimul rand, pe doamna Craciun. Stiti vorba aceea: in spatele unui barbat de succes se afla o femeie puternica!

Zapada alba, pufoasa si pura nu poate sa lipseasca din lista de simboluri care alcatuiesc un Craciun ca la carte. Simbol al nasterii si al inocentei, zapada completeaza tabloul de poveste al Nasterii Domnului.

Panglicile rosii din care sunt confectionate fundite cu scop decorativ sunt pentru mine simboluri care imi aduc aminte de copilarie, respectiv de magicul moment al impodobirii bradului. Toata familia se aduna in jurul bradului si fiecare isi dadea interesul si isi aducea aportul la realizarea unui decor unic si spectaculos.

Clopotei aurii sunt un alt simbol care imi trezesc fara indoiala amintirile legate de copilaria mea din preajma Craciunului. Cel mai adesea asociez aceste semne cu coronita de brad, nelipsitul ornament afisat la usa principala de intrare in casa.

Beteala argintie este simbol de cinste in tabloul Craciunului desenat in mintea mea. Bradul de Craciun nu putea exista fara acest accesoriu.

Tot la capitolul “accesorii ale bradutului de Craciun” se incadreaza si bomboanele de ciocolata cu ambalaje multicolore, globurile de forme si culori diferite si instalatiile de lumini. Fara fiecare dintre aceste simboluri sunt convinsa ca imaginea mea despre Craciun ar fi fost alta.

Citricele, iar aici includ portocalele, mandarinele si clementinele, fac parte din simbolurile nelipsite din preajma evenimentului din iarna. Nu imi imaginez un Craciun fara sa fi mancat cel putin un fruct portocaliu. In felul acesta, tabloul cromatic al simbolurilor de Craciun capata un nou sens.

Mirosul de scortisoara, simpla sau adaugata in vinul aburind, este o senzatie olfactiva cel mai adesea asociata cu sarbatoarea Craciunului. Imediat cum vine iarna, scortisoara devine un “must-have” in familia mea.

Bancnotele verzi de 1 leu sunt un simbol specific Craciunului pentru ca in copilarie strangeam toata familia, bancnota cu bancnota pentru a le oferi colindatorilor drept rasplata ca au adus vestea nasterii Domnului si in casa noastra.

Caravana Coca-Cola, tot un element de americanizare al Craciunului din Romania, este pentru mine un simbol care imi intregeste imaginea mentala despre Craciun. Simt cu adevarat ca marele eveniment este pe aproape atunci cand pe televizor incep sa ruleze spoturile publicitare care au ca simbol central celebra caravana Coca-Cola a lui Mos Craciun.

Principalul simbol al sarbatorii Craciunului este unul care nu poate fi auzit, vazut sau simtit. Este vorba despre minunea nasterii si oportunitatea unica pe care o avem sa fim prezenti pe acest Pamant.

Cu bune sau cu rele, anul care se apropie de final ne-a pus fata in fata cu provocari si sentimente care ne fac unici, speciali si mai puternici.
Trebuie de asemenea sa nu uitam ca sarbatoarea Craciunului este sarbatoarea ca ne face sa fim mai buni, care ne face sa credem in speranta, sa primim cu bratele deschide viitorul, sa daruim cu dragoste si sa primim cu demnitate si cu bucurie. Sarbatoarea Craciunului este unica in fiecare an si de aceea ea trebuie sarbatorita alaturi de familie si alaturi de cei dragi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu