Lucruri inedite pe care nu le stim despre limbaj si comunicare

De ce nu am reusit sa decodam limbajul animalelor. Oamenii au tendinta sa se creada foarte buni la invatarea unei limbi si se cred foarte inteligenti, insa se pune problema cum anume pot animalele sa ne invete limbajul si noi nu putem sa-l intelegem pe al lor. Nu prea exista o limba a animalelor si nici cuvinte sau vocale, asa ca nu prea ai cum sa iti dai seama ce spune cainele sau oaia, sau chiar delfinul, cel mai inteligent animal posibil. Pana la urma nu exista un limbaj asociat cu o comunicare animala.

S-a reusit totusi izolarea unor vocalizari si anumite chemari de la animale si s-a reusit si „replicarea” lor pentru a avertiza un grup de animale in privinta pericolului iminent. Poate ca limbajul nu e un lucru atat de uman pe cat am crede… Nu prea stim cum functioneaza mintitul si limbajul corpului. Limbajul si comunicarea nu se refera doar la cuvinte vorbite, verbalizate. Limbajul trupului, comunicarea nonverbala joaca un rol esential in comunicarea dintre oameni. Credem ca suntem foarte buni la a interpreta limbajul nonverbal al celor din fata noastra, insa nu putem sa o facem atat de corect de fiecare data. Studiile au aratat ca nici macar nu stim cum sa prindem mincinosii numai dupa limbajul corpului.

Chiar a existat un program pilot in cadrul unei regii de transport prin care angajatii erau antrenati sa detecteze cu ajutorul limbajului trupului celor din fata lor daca acestia mint sau nu. Au fost invatati pana si sa recunoasca anumite ticuri si sa gaseasca rapid pe cei care mint. Doar 47% dintre oameni sunt in stare sa recunoasca un mincinos, insa cel mai usor de ghicit daca cineva minte este sa ascultam mincinosii cu atentie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu