Moduri in care un comportament bun iti pot ruina viata

Raportarea crimelor iti poate distruge viata. Pentru ca programul de protectie a martorilor nu este intr-atat de bun si sigur in lume, multi indivizi certati cu legea isi cauta prada prinde informatori si cei care detin informatii importante despre anumite fapte rele ale acestora. De exemplu, in Marea Britanie, odata intrat intr-un program de protectie a martorilor, iti pierzi toate drepturile. Desi politia iti garanteaza ca te va muta in alta locatie, iti va gasi un job nou, iti va asigura un venit, realitatea e uneori mult mai dura si mai urata.

Unii martori au fost rugati sa nu mai munceasca pana se termina procesul in care erau citati si ajungeau sa cerseasca pentru ca nu aveau cu ce sa isi intretina familia. Pe de alta parte, multi oameni obisnuiti care au dat informatii autoritatilor despre anumite crime au ajuns sa sfarseasca cu un glont in teasta sau un cutit in plamani dupa ce numele le-au fost desconspirate si au ajuns la urechile raufacatorilor. Depunerea unei marturii la Haga poate fi cel mai rau lucru pe care l-ai facut vreodata. Desi ai vrea sa vezi fel de fel de indivizi periculosi, cu multiple crime la activ si un trecut suficient de negru ca sa stea la puscarie o viata-ntreaga, a intra in programul de protectie a martorilor de la Haga iti poate ruina viata. In 2003, un martor a acceptat sa depuna marturie despre atrocitatile impotriva oamenilor pe care Slobodan Milosevic le infaptuise. I s-a garantat ca identitatea sa nu va fi data in vileag niciodata, insa din greseala, i s-a dat vocea reala pe postul tv sarb. Imediat, politia si vecinii au inceput sa coopereze pentru a-l anihila. Speriata, martora a parasit tara. Odata plecata, protectia ei nu era garantata, asa ca a sfarsit intr-un apartament mizerabil la sute de kilometri de casa ei luxoasa.

Pentru ca ii era frica sa-si arate diploma de facultate, ea a fost nevoita sa munceasca pe mai nimic, sa aiba locuri de munca foarte prost platite si sa se zbata intr-o saracie greu de imaginat. Oficialii s-au oferit sa o ajute prin vanzarea apartamentului sau din Belgrad, insa totul a fost in zadar: Milosevic a murit inainte de a fi condamnat. Pentru ca si-a dorit sa faca o fapta buna, civica, martora B-129 a sfarsit in saracie si a trait o viata ciudata si plina de probleme economice si sociale…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu