Proprietatile lemnului la dulapuri

Lemnul, mult iubitul material pentru constructii pe care il luam din natura fara a depune in schimb niciun efort de a-l readuce in numar mai mare pe dealuri si campii cat si munti, are numeroase proprietati, iar dintre acestea amintim urmatoarele: proprietati elastomere, proprietati biologice, proprietati higroscopice, proprietati acustice si proprietati termice.

Astfel ca atunci cand dorim sa alegem dulapuri vestiar trebuie sa avem in vedere si lemnul, pentru un design mai sofisticat, cat si pentru proprietaile sale. Insa ne intereseaza in general trei dintre ele, mai exact proprietatile higroscopice, cele termice si cele acustice. Proprietatile higroscopice se refera la stabilitate dimensionala relativ scazuta in diferite umiditati ambientale. Lemnul uscat este mai higroscopic decat cel umed, iar calitatea lemnului depinde de umiditatea climei.

Variatia concentratiei de apa sub punctul de saturare determina schimbari ale structurii lemnului. Unele tipuri de lemn, precum cel de tec, au o contractie scazuta de umiditate din cauza substantelor hidrofobe prezente. Pentru a micsora caracterul higroscopic al lemnului, acesta este acoperit cu un strat subtire de vopsea. Proprietatile acustice se refera la viteza sunetului in lemn de-a lungul fibrelor lemnoase care are o valoare de 4000 pana la 6000 m/s. Parametrii care influenteaza viteza sunetului sunt densitatea, elasticitatea, lungimea fibrelor, unghi, continutul de umiditate, fisuri. Datorita proprietatilor sale acustice excelente, lemnul este utilizat la fabricarea instrumentelor muzicale. Dar lemnul poate fi utilizat si ca material de izolare fonica. Si finalmente proprietatile termice care ne intereseaza atunci cand vorbim despre dulapuri vestiar care se reflecta datorita porozitatii sale, avand in vedere ca lemnul este un conductor slab de caldura, prin urmare este foarte potrivit ca izolare termica.

Conductibilitatea termica creste odata ccu continutul de umiditate si densitatea materialului. Capacitatea termica este la lemn de aproximativ 4 ori mai mare decat la fier. Expansiunea termica poate fi neglijata in practica la lemn, deoarece aceasta va fi compensata de contractie la uscare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu