Stiri de senzatie vs stiri profesioniste

De cele mai multe ori atunci cand ne uitam la stiri acestea ne oripileaza si mai ales felul in care sunt ele prezentate au urmari tot mai aprige asupra psihicului nostru chiar daca nu ne dam seama. In general stirile de la ora 5 au rolul de a ne face sa credem ca nu mai exista bunatate, si nu mai exista omenie pe lumea asta, au rolul sa ne faca sa credem ca ne indreptam catre o atmosfera tot mai bizara si catre un stil de viata tot mai nefast. De fiecare data cand cautam de exemplu stiri locale Alba, gasim numai evenimente care au menirea parca sa ne induca cosmaruri iar aceste lucruri se intampla deoarece jurnalistii nu stiu cum sa mai mediatizeze totul, nu stiu cum sa mai exagereze si mai atraga prin senzational.

Oamenii de mijloc, cu o inteligenta redusa sau - cu riscul de a-i jigni, oameni inculti, clasa de jos, se lasa cuprinsa de aceste aspecte si inghit tot mai mult stirile de senzatie cat si emisiunile care implementeaza ridicolul. Stirile din ziua de azi nu reprezinta altceva decat o manipulare in masa, iar jurnalismul pe care reporterii il fac in ziua de azi nu poate decat sa fie numit tabloidizare sau jurnalism galbenjit asa cum zic unii. Exista zone unde mai poti gasi si jurnalism profesionist, zone ale tarii cu putine publicatii care promoveaza calitatea asa cum putem gasi de exemplu pe stiri locale Alba. Jurnalismul galben asa cum am zis mai devreme sau presa galbena este un model de jurnalism, care prezinta stiri mici sau nu foarte bine documentate si se sprijina pe titluri atractive pentru a vinde mai multe ziare.

Tehnicile pot include exagerari ale evenimentelor, scandaluri si senzationalism. Prin generalizare, notiunea de "presa galbena" este folosita peiorativ pentru a condamna orice forma de jurnalism, care trateaza stirile in moduri neprofesionale sau neetice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu