Mituri despre prezent intr-o filosofie desarta

Tindem sa credem ca oamenii nu mai au speranta iar prezentul le naste vesnic semne de intrebare sau de exclamare. Totusi trei idei mari si late ne fac sa ne dam seama ca nu este deloc asa, ca nu am atins nici un apogeu si ca universul in care ne scaldam este intr-o continua schimbare.

Iata care sunt cele trei idei despre prezent - total neadevarate: Umanitatea a atins punctul culminant al dezvoltarii sale Michael Murphy, cofondatorul Esalenului (Institutul Esalen din Big Sur, California, a fost fondat in 1962 de doua personalitati vizionare, Michael Murphy si Richard Price. Este socotit unul dintre leaganele miscarii NewAge. Institutul a fost conceput ca un centru educational alternativ, dedicat explorarii a ceea ce Aldous Huxleynumeste „potentialul uman", capacitatile umane neexplorate, aflate dincolo de imaginatie. Esalenul a devenit repede cunoscut pentru imbinarea filozofiilor estice cu cele vestice, pentru atelierele sale de lucru didactic si experimental,pentru afluxul constant de filozofi, psihologi, artisti si ganditori religiosi.

Pe aici au trecut figuri de seama ale „noiispiritualitati", ca Fritz Perls, intemeietorul gestaltterapiei, Ida Rolf, cu a sa terapie rolfing, Roberto Assagioli, parintelepsihosintesei, Rollo May, Cari Rogers, Alexander Lowen, Christina si Stanislav Grof. Alaturi de acestia, au mai fostprezente personalitati politice ca M. Gorbaciov, Mark Satin si cercetatori ai noii fizici (Fritjof Capra, Gary Zukav). Lacursurile organizate aici participa anual 5.000-7.000 de persoane; este vorba de psihologie transpersonala,psihologie budista, samanism, hipnoza, yoga, tantra, intuitie practica, ges-taltterapie, metoda feldenkrais, rolfing si Cursul miracolelor bazandu-se pe studii de religie comparata, medicina, antropologie si sport, a sustinut ideea provocatoare ca dezvoltarea umana include stadii mai avansate. Cand o persoana atinge acele niveluri avansate de maturitate spirituala, incep sa infloreasca unele capacitati extraordinare — de iubire, vitalitate, umanism, constientizare corporala, intuitie, perceptie, comunicare si vointa. Primul pas: recunoasterea existentei lor. Cei mai multi oameni nu ajung aici. Abia dupa aceea pot fi aplicate in mod constient diferite metode. Suntem complet separati unii de altii, de natura si de cosmos. Acest mit al universului „diferit de mine" a fost responsabil pentru razboaie, distrugere aplanetei si pentru toate formele si manifestarile de nedreptate umana. La urma urmei, care om intreaga i-ar face vreun rau altuia daca l-ar simti pe celalalt ca pe o parte din sine? Stan Grof, in cercetarile sale despre starile modificate de constiinta, rezuma acest lucru spunand ca “spiritul si constiinta fiecaruia dintre noi, in ultima instanta, sunt echivalente cu «Tot-Ceea-Ce-Este»,pentru ca nu exista granite absolute intre corp/eu si totalitatea existentei". Teoria doctorului Larry Dossey despre medicina Erei a treia, in care gandurile, atitudinile si intentiile de a vindeca ale unei persoane pot influenta fiziologia altei persoane (spre deosebire de Era a doua, in care dominanta era medicina corp-minte), este foarte bine sustinuta de cercetarile stiintifice despre puterea de vindecare a rugaciunii. Acest lucru nu este posibil potrivit principiilor cunoscute ale fizicii si ale stiintei traditionale. si totusi preponderenta dovezilor contrare sugereaza ca este posibil.

Nu exista nimic in afara lumii fizice. Fiind legata de materie, stiinta traditionala presupune ca orice lucru care nu poate fi masurat, testat in laborator sau investigat cu ajutorul celor cinci simturi sau al extensiilor lor tehnologice pur si simplu nu exista. „Nu este real." Consecinta: orice realitate a fost redusa la realitatea fizica. Dimensiunile spirituale, sau cele pe care eu le-as numi nonfizice, au fost alungate din cetate. Aceasta pozitie vine in contradictie cu „filozofia perena", un consens filozofic care parcurge epoci, religii, traditii si culturi ce descriu dimensiuni diferite, dar continue ale realitatii. Acestea pornesc de la dimensiunea cea mai densa si mai putin constienta — pe care noi am numi-o „materie" — si merg pana la cea mai putin densa si mai constienta, pe care noi am numi-o dimensiunea spirituala.

Destul de interesant, acest model extins, multidimensional al realitatii este sugerat de teoreticieni ai mecanicii cuantice, ca Jack Scarfetti, care descrie calatoria supra-luminica. Alte dimensiuni ale realitatii sunt folosite pentru a explica o deplasare care se produce cu o viteza mai mare decat cea a luminii — limita ultima a vitezei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu