Cum sa citesti mai rapid cand nu ai suficient timp

In scoala si in facultate cel mai mare cosmar al nostru sunt cursurile si lecturile infernal de stufoase si multe. Ce n-am da sa stim cum sa trecem prin ele mai repede si fara efort prea mare, dar sa retinem cam tot ce este esential. Ar fi bine, nu, dar imposibil. Imposibilul nu exista, exista numai „nu vreau”, „nu pot”. Putem sa apelam insa la cateva „trucuri” pentru o lectura mai rapida si mai eficienta. Pentru inceput, foloseste un „indicator”.

De obicei, ochii nu stau nemiscati, ci fac diverse miscari in diferite directii pentru a aduna cat mai multe informatii. Cand te intorci la citit dupa aceste miscari, nu mai stii unde ai ramas. Cel mai la indemana „indicator” e chiar degetul tau. Pozitioneaza-l sub randul pe care-l citesti si misca-l de la stanga la dreapta. La inceput cititul va fi mai greoi dar dupa ce te obisnuiesti vei observa o imbunatatire a rimtului parcurgerii paginilor. Ca sa citesti si mai repede, pozitioneaza degetul la 1-2 cm de marginile textului. Ideea este sa-ti controlezi foarte bine rata de parcurgere a randurilor, nu sa ai viteza „supersonica” la citit pagini… Daca vei misca mana mai repede, vei fi obligat sa parcurgi mai repede textul si invers. Apoi continua prin a renunta sa mai repeti cuvintele citite in minte-subvocalizare-va fi greu la inceput sa nu rostesti „pe tacute” ce citesti, insa te vei obisnui. Cheia reusitei acestui procedeu este sa misti degetul pe randurile paginii mai repede decat poti pronunta cuvintele in minte. In timp vei „rupe” link-ul dintre parcurgerea textului si repetatul cuvintelor citite in minte.

O alta tehnica utila in parcurgerea rapida a unui material este cititul activ, nu pasiv. Nu astepti informatia, o cauti, exact ca un animal de prada. Nu te gandi la ce citesti in timp ce citesti. Gandeste-te la inceput ce vrei sa afli din materialul respectiv. Asa va fi mai usor sa retii ce ai citit pentru mai mult timp. Si incearca sa faci materialul respectiv mai interesant gandindu-te ce vrei sa obtii de la el si cam cat de creativ o poti face. Nu in ultimul rand, citeste mult, cat de mult poti, lecturi de calitate, scrise bine. Numai asa vei putea sa exersezi tehnicile descrise mai sus. Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu